04 november

Pop-up Photo Event Streets of the World

Parkeergarage Kempering, Amsterdam Zuidoost
Kempering 100, 1104KE, Amsterdam
(de locatie ligt direct naast metrohalte Kraaiennest)

Openingstijden
3 november Opening van 17.00 uur tot 20.00 uur
4 – 7 november van 10.00 uur tot 20.00 uur
5 november Museumnacht van 20.00 uur tot 02.00 uur

De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs heeft zijn doel bijna bereikt: in ieder land ter wereld, het leven anno nu vastleggen. Streets of the World is het resultaat van deze ambitieuze reis waaraan Swolfs in 2009 begon. Toen hij bedacht dat hij het dagelijks leven in alle hoofdsteden ter wereld wilde vastleggen, was het voor hem meteen duidelijk op welke wijze hij dat wilde doen. Eén foto per hoofdstad, genomen van het dagelijkse straatleven en technisch op exact dezelfde manier gefotografeerd.

Van donderdag 3 november tot en met maandag 7 november, is parkeergarage Kempering in Amsterdam Zuidoost voor even het decor van het Pop-up Photo Event van Streets of the Word. Je wandelt als publiek door de parkeergarage waar bijna 200 straatfoto’s hangen die je meenemen op wereldreis. Al lopende bezoek je alle landen: van Armenië tot Afghanistan, van Malediven tot Mali en van Togo tot Tuvalu. Loop je liever niet? Dan stap je in de fietstaxi. En onderweg is er eten te krijgen uit de wereldkeuken. De gidsen en de suppoosten komen uit Amsterdam Zuidoost en vertellen hun verhaal over de foto’s waar zij , allemaal op hun eigen manier, een band mee hebben.

Jeroen Swolfs over zijn project
Door de consequente wijze van fotograferen vanaf foto nummer 1, Chissinau, Moldavie in 2006 tot aan de meest recente foto, nummer 192 de Syrië in 2016, is een zeer sterke samenhang ontstaan in de beelden. Toegankelijke composities met heel veel informatie, altijd in kleur en met de horizon exact op dezelfde hoogte in alle beelden. Door deze keuze heb ik de serie qua techniek een mooie samenhang meegegeven. Deze samenhang in de beelden is typerend voor de boodschap van het project Streets of the World waarin het gaat om de zoektocht naar de verbinding en de overeenkomsten tussen mensen overal ter wereld. De reden dat ik mijn project nu in Amsterdam Zuidoost wil laten zien is heel eenvoudig aan te geven; in dit stadsdeel wonen zo’n 140 verschillende nationaliteiten en daarmee heb je bijna de hele wereld bij elkaar.

Positief beeld
Door alle landen naast elkaar te laten zien, toont hij met zijn tentoonstelling Streets of the World in parkeergarage Kempering een positiever beeld van de wereld dan het beeld dat men kent uit de media: Alle plekken die ik bezocht zijn speciaal voor mij, allemaal op hun eigen manier; sommige omdat ik er blij van werd, en andere omdat ze mij schokten. Maar welk land ik ook bezocht, ik was iedere keer weer verbaasd over de vele, vergelijkbare manieren waarop het leven vorm krijgt, waar ter wereld dan ook. Ondanks verschillen in gewoontes, kleuren, religies en diversiteit aan omgeving, zie ik overal dezelfde mooie dingen en waarden die mensen met elkaar verbinden: veerkracht en saamhorigheid, vriendschap en liefde, verlangens en behoeften. Naarmate mijn reis vorderde, bleek dat de centrale boodschap van ‘Streets of the World’: laten zien hoe veel we op elkaar lijken, niet hoe verschillend we zijn.”

Over Jeroen Swolfs
Na zijn studie aan de Academie voor Fotografie in Amsterdam werd Jeroen Swolfs (10 augustus 1974) freelancer. Hij reisde naar alle hoeken van de wereld en focuste zich op politieke en sociale zaken. Dit resulteerde o.a. in een serie over Servische vluchtelingen en diverse series over Roma minderheden in Oost-Europa. Swolfs deed onder meer opdrachten voor de Volkskrant, Volkskrant Magazine, het Rijksmuseum, de Rabobank en Amsterdam Weekly. Sinds 2009 reist hij de wereld over voor zijn project Streets of the World.

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken:
Streets of the World - Leonie Kruisinga
M: press@streetsoftheworld.com | T:0031-6-41259573

Voor meer informatie over de tentoonstelling:
Streets of the World – Kik Eveleens
M: kik@streetsoftheworld.com| T: 0031-6-14185142 

Nieuws & Events

Ontdek andere verhalen