11 maart

Women's March

Duizenden Nederlandse vrouwen en mannen zullen Amsterdam kleuren in een roep om te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen - Ja voor verdraagzaamheid, nee tegen haat

 

 

Op zaterdag 11 maart, het weekend voor de verkiezingen, worden duizenden deelnemers verwacht in een massale en kleurrijke betoging door hartje Amsterdam. De betoging is een positief antwoord op de verkiezingsretoriek van verdeeldheid. Mensen met alle mogelijke politieke voorkeuren lopen mee en roepen gezamenlijk op tot een verenigd Nederland dat staat voor gelijkheid en diversiteit en dat racisme en seksisme expliciet afwijst.

 

De start van de protestmars is om 13u op de Dam. Vanaf dat moment komt het centrum van Amsterdam tot leven in een felgekleurd positief statement: duizenden mensen met roze en oranje ‘pussy hats’, zelfgemaakte spandoeken en creatieve leuzen.

 

De organisatie van de Nederlandse Women’s March wil mensen inspireren hun stemrecht te gebruiken op 15 maart. Hun boodschap is even simpel als duidelijk: “Onze stem telt wel degelijk! Wij zijn voor één Nederland; voor een verenigd Nederland.” Sommige groepen deelnemers gebruiken de hashtag #oranjevanbinnen op social media, om te laten zien dat we ondanks verschillende huidskleuren, rassen en religies van binnen allemaal hetzelfde zijn en zullen stemmen tegen haat.

 

Hoewel de internationale beweging van de Women’s March oorspronkelijk door vrouwen is opgezet, is tijdens de mars uitdrukkelijk iedereen welkom, ongeacht hun geloofsovertuiging, leeftijd, ras, afkomst, gender, seksuele voorkeur of bekwaamheid. Op dit moment hebben zich al ruim 25.000 mensen aangemeld op het Facebookevenement.

 

Route: Dam naar Museumplein

 

Timeline:

13.00u - Verzamelen op de Dam

13.05u - Opening

13.15u - Start Women's March

14.30u - Aankomst op Museumplein

14.30u - Diverse sprekers en muziek

15.00u - Afsluiting

 

Petra Benach, initiator of Women’s March Amsterdam:Kiezers vanuit het hele politieke spectrum lopen zaterdag mee in een betoging voor een verenigd Nederland. We willen ons land eraan herinneren dat Nederland staat voor openheid en tolerantie en iedereen oproepen te stemmen tegen haat en verdeeldheid. Wij willen laten zien dat we veel meer met elkaar gemeen hebben dan dat we van elkaar verschillen. Nederlanders staan internationaal bekend als een open en tolerant volk. En dat moeten we ook zijn!”

 

De eerste Nederlandse Women’s March, die 21 januari in Amsterdam en Den Haag gehouden werd, maakte deel uit van ruim 700 demonstraties wereldwijd, als reactie op de verharde retoriek tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In totaal liepen er in Nederland ruim 5.000 mensen mee. De organisatie roept Nederland nu op om zich weer te laten gelden, dit keer voor de verkiezingen op eigen bodem.

 

#WomensMarch1NL

#oranjevanbinnen

Nieuws & Events

Ontdek andere verhalen