Khadeeja

Maldiven

Dit is
Khadeeja Kraan Jaleel (1973)

Vaderland
Malediven

In Nederland sinds
1989

Woont in Amsterdam
27 jaar

Beroep
Verkoopmedewerker

Dol op
Koken en Kleding maken (in het verleden for Nationaal Danstheater)

Eerste indruk Amsterdam
Ik was verbaasd over de veelheid aan nationaliteiten

Mist
Vers gevangen vis uit zee

Maldiven in Amsterdam
‘Met een bootje op het water. Dat doet me een beetje denken aan de Maldiven, waar we ook per boot van het ene eiland naar het andere varen.’ 

Wil altijd nog
Mijn schilderijen tentoonstellen in Het Rijksmuseum

‘Ondanks mijn donkere huid ben ik een echte kaaskop. Ik ben gespecialiseerd in kaas. Ik werk bij de Jumbo in Gein op de kaasafdeling. Mijn eerste baan was via een uitzendbureau, ze zochten iemand voor bij een kaasgroothandel. Een groot en sterk persoon. Met mijn 1.50 meter kwam ik eigenlijk niet echt in aanmerking, maar ik wilde het wel heel graag. Uiteindelijke mocht ik er toch komen werken en zo heb ik negenhonderd soorten kaas leren kennen. Ik wist niet dat er zoveel kazen bestonden.

Zeventwintig jaar geleden, in 1989, kwam ik naar Amsterdam. Ik was toen zestien jaar en net getrouwd met mijn grote liefde, een ras Amsterdammer met blonde haren en blauwe ogen. Hij had met zijn ouders op de Maldiven gewoond en kwam daar nog jaarlijks op vakantie. We werden verliefd en ik wilde met hem naar Nederland. Dat mocht van mijn ouders op voorwaarde dat we trouwden.

Toen ik in Amsterdam kwam, was ik nog minderjarig en daarom moest ik naar school. Uiteraard was ik het enige getrouwde meisje op school. Op de Maldiven is het normaal om zo vroeg te trouwen en pas toen ik in Nederland op school zat, realiseerde ik me dat het voor mijn klasgenoten niet zo gewoon was. Omdat mijn schoonouders op de Maldiven hadden gewoond, waren zij het ook wel gewend. En hun zoon was ‘al’ eenentwintig, dus zij gaven hun toestemming.

Marco en ik hebben drie kinderen. Twee zoons van twintig en negentien en een dochter van veertien. Ze wonen alle drie nog thuis. Ik moet er niet aan denken dat zij ook zo jong trouwen en emigreren naar de andere kant van de wereld. Mijn oudste zoon maakt daar weleens grapjes over: “Ik had al vier jaar getrouwd kunnen zijn mam!”

Voordat we naar Nederland verhuisden, zei ik tegen Marco: “Ik durf niet naar Nederland, ik ben bang dat ik de enige donkere persoon ben.” Op de eerste dag gingen we met de metro van Gein naar de Nieuwmarkt en toen zag ik dat er gelukkig nog veel meer donkere mensen hier waren. Eén van de leuke dingen aan Amsterdam vind ik dan ook dat het heel erg multicultureel is. Ik voel me helemaal niet buitengesloten, ondanks dat ik met maar één andere persoon uit de Maldiven hier ben.’

2 Amsterdammers hebben de Maldivische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen