Vida

Ghana

Dit is
Vida Asare (2000)

Woont in
Zuidoost

Vaderland
Ghana

In Nederland sinds
2009

Beroep
Supermarktmedewerker en scholier 

Bijzonder aan Amsterdam
De roltrappen

 

Mist

Ghanese Fanta. Die is zo zoet en zo lekker. Je kan het wel krijgen in Amsterdam, maar dan zit er een bittere smaak aan


Houdt van
Cupcakes maken

Wil altijd nog
Aan poldersport doen

                           

Ghana in Amsterdam 
De Jesus Annex Healing Ministry kerk in Zuid-Oost. Hier heerst dezelfde kerksfeer als in Ghana. Mensen komen in traditionele kleding naar de kerk.

 

‘Ik wist niks van Amsterdam. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Het enige dat ik wist, was dat mijn vader en moeder in Nederland woonden. Toen ik één jaar oud was, zijn ze naar Nederland gegaan voor een betere toekomst. En pas toen ze alle papieren in orde hadden, kwamen ze mij ophalen. Ik was toen acht jaar. Van de reis en hoe ik me voelde, kan ik me niet veel meer herinneren. Het enige dat ik nog weet, is dat mijn tand eruit ging in het vliegtuig en dat ik die daar toen heb verstopt. Zodat als mensen die zouden vinden, ze zich mij zouden herinneren.

 

Mijn ouders woonden in de Bijlmer, toen nog in een flat. We moesten met de lift naar mijn nieuwe thuis. Ik was nog nooit in een lift geweest en schrok ervan dat dat ding kon vliegen! Mijn nieuwe leven begon heel snel. Ik ging meteen naar school en kwam in een zogenaamde ‘nieuwkomersgroep’. De meeste kinderen daar spraken al redelijk Nederlands en de juf verbood de andere Ghanese kinderen om Ghanees met mij te spreken. In één jaar tijd heb ik de taal geleerd en kwam ik in groep vijf van de basisschool.

 

Wat ik ook heel vreemd vond, was de roltrap. Nog steeds vind ik die eng, maar helaas moet ik hem wel gebruiken als ik met de metro naar school ga. Ik zit op het CSB in Buitenveldert en heb net examen vmbo-t gedaan. Hierna wil ik naar de havo en later wil ik journalist worden.

 

De kansen die ik hier allemaal krijg, had ik nooit in Ghana gekregen. In Ghana hebben ze op school helemaal geen tijd om elk kind individueel te beoordelen en aandacht te geven. Het leven is daar zwaarder. Ik hoor oude vrienden uit Ghana over geldzorgen en of er wel genoeg te eten is. Ik kan het me permitteren om me zorgen te maken om hele andere dingen. Dingen waar kinderen zich zorgen om moeten maken. Ik zeg dan ook vaak tegen mijn ouders dat ik zo dankbaar ben voor het feit dat we hier wonen.

 

Toch voel ik me meer Ghanees dan Amsterdams. Dat komt omdat om me heen veel Ghanezen wonen. Ik merk in Zuid-Oost niet dat ik Amsterdammer ben.’

 

6.636 Amsterdam hebben een Ghanese nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen