Charbel

Libanon

Dit is
Charbel Mansour (1951)

Vaderland
Libanon

In Nederland sinds
1988

Beroep

Hotelmanager

Wil altijd nog 
Een falafelrestaurant openen

Houdt van
Dansen en fietsen

Mist
Zijn moeder

 

‘Ik woon nu negenentwintig jaar in Amsterdam. Ik was getrouwd met een Nederlandse vrouw die ik heb ontmoet in Afrika, waar zij toentertijd werkte. In Libanon was er oorlog, dus het was logisch dat ik met haar naar Nederland kwam. Ik vond Amsterdam meteen heel leuk. Een aparte, mooie stad. Maar Amsterdam is wel veranderd in al die jaren. Het leven en de mensen zijn anders geworden, mensen klagen nu veel meer.

 

Ik woon in Osdorp. Er heerst daar de laatste tijd veel spanning door de verschillende bevolkingsgroepen. Ik heb dertig jaar in oorlog geleefd in Libanon. Ik weet wat de pijn van oorlog is. Ik wil dat niet in Nederland.

 

Amsterdam en Libanon kun je niet met elkaar vergelijken. Er zijn grote verschillen. Neem alleen al de sociale verzekeringen en pensioenen. Die bestaan in mijn land niet. We leven hier in een paradijs! In Libanon heb je geld en dan heb je het heel goed, of je hebt niks. Nog steeds stuur ik geld naar mijn moeder en de rest van mijn familie. Ik ben de oudste van het gezin. Na mij komen nog vijf broers en vijf zussen.

 

Laatst had ik op straat een discussie met een buitenlander. Die bleef maar klagen over Nederland. Ik zei: “Dan kan je toch beter naar een ander land gaan als je hier niet tevreden bent.” Ik voel mezelf geen buitenlander. Ik spreek alleen de taal niet zo goed, maar verder ben ik Nederlander, of beter gezegd: Amsterdammer. Ik krijg geld, heb een huis en mijn kinderen hebben kunnen studeren. Mijn zoon heeft een goede baan als ingenieur en ook mijn dochter heeft een prachtige carrière. Waarom zou ik niet blij zijn?

 

Ik houd van Amsterdam. Ik kreeg een aanbod om naar Almere te verhuizen, naar een huis met een tuin, maar dat wilde ik niet. Laat mij maar hier. Lekker vertrouwd, met tramlijn 17 naar mijn huis, met mijn balkon vol bloemetjes die ik op de Bloemenmarkt heb gekocht.’

388 Amsterdammers hebben de Libanese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen