Milena

Servië

Dit is
Milena Mulder Jovanovic (1982)

 

Woont in

De Rivierenbuurt

Vaderland
Servië 

In Nederland sinds
2008

Beroep
Junior bouwmanager 

Servië in Amsterdam
Het Amsterdamse bos

 

Mist
Warmte, letterlijk en figuurlijk

Wil altijd nog
Bungeejumpen in het donker

 

 

  

‘Mijn eerste beeld van Amsterdam komt van een liedje over de stad van de rockband Riblja Corba, dat ging over de onvoorstelbare vrijheid van de stad. Toen ik in 2005 met een vriendinnetje door Europa ging interrailen, bezochten we natuurlijk ook Amsterdam. Die eerste keer dacht ik niet gelijk: “Ik wil hier wonen.” Het was fantastisch, maar na een bezoek aan de Wallen vond ik het misschien wel iets té vrij hier.

 

Maar drie jaar later kwam ik hier toch wonen, nadat ik als een wetenschappelijke medewerker aan de TU van Eindhoven had gewerkt, en toen is de liefde voor de stad gegroeid. Je moet de weg hier kennen, want er is zoveel aanbod. De eerste keer dat ik hier kwam, was ik geschrokken door de hoeveelheid van alles, het voelde als een jungle. Maar als je de weg weet dan kan je uit dit grote aanbod kiezen en precies doen wat jij leuk vindt. En het zo spannend maken als je zelf wilt.

 

Ik heb wel moeten wennen aan Amsterdam. Er zijn veel culturele verschillen. In Servië zijn we veel fysieker. We raken elkaar graag aan. Ik kreeg voor mijn eerste Sinterklaas dan ook een hele grote knuffel, om mee te knuffelen. Ook keek ik op van het fietsen door weer en wind, zelfs met kind. In mijn land is dat echt onvoorstelbaar. Fietsen is in Servië recreatief, nooit als transportmiddel alleen. Maar ik ben al een echte Amsterdammer, ik fietste zelfs toen ik zwanger was. Nu mag ik zelfs aan Amsterdam bouwen en daar ben ik onwijs trots op. Ik werk voor de Gemeente Amsterdam, afdeling Bouwmanagement, en werk dagelijks aan totstandkoming van betere bebouwde omgeving in de stad.

 

Ik moest ook erg wennen aan het hebben van een agenda. Inmiddels heb ik een gesynchroniseerde agenda met mijn man en ik kan me niet anders meer voorstellen. Toen mijn vader op bezoek kwam, was hij zo onder de indruk van de stiptheid van de tram en metro, dat hij een foto ging maken waarop je kon zien dat de metro precies op tijd aankwam. Tijd is bij ons een veel relatiever begrip.

 

Ik heb een Nederlandse man en we voeden onze dochter van bijna twee jaar tweetalig op. We hopen haar het beste van twee werelden mee te geven. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik terugdenk aan onze bruiloft in 2014. Een grote Servische bruiloft in Servië met honderdtachtig mensen. Er kwamen ook veel Nederlanders en ik was best gespannen hoe het zou gaan, maar het ging heel goed. De Nederlanders hebben de warmte van de Serviërs zo goed ontvangen. Het voelde totaal niet als twee culturen, het was echt ingeweven in elkaar.’

 

447 Amsterdammers hebben de Servische nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen