Dimitri

Rusland

Dit is
Dimitri Ljovin (1988)

Vaderland
Rusland

In Nederland sinds
2004

Beroep
Kunstschilder 

Dol op
Experimenteren met kleur en relief 

Rusland in Amsterdam

De grachten: St. Petersburg is erop geïnspireerd

  

‘Elf jaar geleden ben ik naar Amsterdam gekomen. Ik was zeventien jaar en wilde mijn leven veranderen. Ik had te kort aan zuurstof in Rusland. Ik kon daar als kleurrijk en vrolijk iemand niet leven. Ik wilde vluchten uit de grijze massa, waar alle mensen er hetzelfde uitzien en iedereen gelijk is aan elkaar. Ik voelde me de uitzondering. En niet alleen ik voelde dat zo, mijn vrienden zeiden ook: “Dimitri, jij bent in het verkeerde land geboren.”

 

Komend uit die grijze massa, wilde ik hier in Amsterdam hoog springen, bekend worden, aanwezig zijn. Gelukkig werd ik hier heel vrij ontvangen, al snel voelde ik me thuis. Een gevoel dat ik nog nooit had gehad. Hier mag ik zijn wie ik wil zijn en hoef ik geen rekening te houden met of iets wel of niet mag. Het is hier vrij en je mag losgaan.

 

Drie jaar geleden kreeg ik de kans om een groot appartement te huren aan de Gaasperplas. Er was veel ruimte en er waren vooral veel witte muren. Ik heb altijd van kunst gehouden en dus wilde ik graag kunst aan mijn muren zien hangen. Dat kon ik natuurlijk niet betalen en zo is mijn grootste passie ontstaan. Dimon de kunstenaar is toen geboren en mijn grootse passie is zo ontstaan. Mijn focus ligt op interieur. Ik bekijk een ruimte en wil die bekleden mijn kunst. Het interieur vertelt mij wat daarbij past. Het gaat met pieken en dalen. Mijn grootste fout was om te gaan ondernemen in plaats van te creëren. Ik moet niet nadenken over hoe ik mijn kunst kan verkopen, ik moet alleen creëren.

 

Mijn moeder komt hier vaak op bezoek. Het was voor haar niet makkelijk om mij los te laten, maar ze snapte dat ik vrij wil zijn. Ze heeft daarvoor begrip en is heel trots op me. Ik mis Rusland niet, ik ben vooral heel blij hier. De mensen hier zijn heel nuchter en tolerant. Ik heb mijn plekje gevonden hier en een groot kring aan vrienden en kennissen opgebouwd. Daarbij is mijn hartstocht nog niet bevredigd. Ik wil nog meer schilderen, nog oneindig veel creëren.’

 

1.858 Amsterdammers hebben de Russische nationaliteit180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen