Brigid

St Lucia

Dit is
Elizabeth Jennings-Clark (1963)

Vaderland
St Lucia

In Nederland sinds
1987

Beroep
Piloot

 

Eerste indruk van Amsterdam
Een ‘capital village’

Wil nog
Naar een waddeneiland

" Ik kwam naar Nederland voor de liefde. Ik ben geboren in Engeland, maar opgegroeid op Saint Lucia. Mijn vader kreeg daar een baan waarvoor we twee jaar zouden blijven, maar we zijn nooit meer weggegaan. Ik heb nog meegemaakt dat Saint Lucia onafhankelijk werd en ik voel me ook een echte Saint Lucian. Na de middelbare school ging ik naar de vliegschool in Trinidad met een speciale beurs en werd de eerste vrouwelijke piloot bij LIAT, de lokale vliegtuigmaatschappij. Daar kwamen ook jongens uit de Nederlandse Antillen en Suriname werken en zo ontmoette ik een Surinaams Nederlands jongen. Met hem ben ik naar Nederland verhuisd eind jaren tachtig.

 

Toen we tien jaar later gingen scheiden, ben ik naar Amsterdam verhuisd. Dit was uit praktisch oogpunt, want Schiphol is er dichtbij, en ik vlieg voor Transavia, maar ook omdat ik toe was aan een bruisende omgeving. En zo begon ik op mijn zesendertigste aan een nieuw leven in de grote stad.

 

De eerste fase in Amsterdam was vooral chaotisch. Ik had een jaren vijftig woning gekocht in Zuid en moest veel verbouwen. Op de hoek van de straat stond een bloemenkiosk waar een rasechte Amsterdammer werkte. Ik snapte geen bal van wat die man zei, terwijl ik al lang in Nederland woonde en zelf vond dat ik goed Nederlands sprak. Toen hij begreep dat ik hier net was komen wonen, kreeg ik een gratis bos tulpen als welkomstgeschenk.

 

Ik ben een happy single. Ik denk dat een vlieger van het eerste uur schrikt mannen af. Ik heb een groep internationale vrienden in Amsterdam en we spreken Neder-Engels, een mix van Nederlands en Engels. In Saint Lucia komen best veel mensen voor een korte periode en je wordt door iedereen verwelkomd. Je wordt snel opgenomen in een groep. Je hoeft niet samen op school te hebben gezeten om vrienden te worden. Hier is dat anders, het lijkt wel of de vriendengroep na de studietijd bevroren wordt. Vriendengroepen zijn vaak al vroeger ontstaan. Ik heb dan ook geen echte Amsterdamse vriendinnen.

 

Ik voel me bevoorrecht dat ik ook nog op Saint Lucia kom. Mijn vader is onlangs overleden en toen ben ik weer een maand daar geweest in mijn ouderlijke huis. Toen ik wegging zei ik: “ I’m leaving home, to go home.” Ik ben blij dat ik twee plekken mijn thuis kan noemen."

 

9 Amsterdammers hebben de Saint Luciaanse nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen