Betül

Turkije

Naam

Fehiman Betül Kul (2006)

 

Vaderland

Turkije 

 

In Nederland sinds

2014

 

Beroep

Scholier

 

Houdt van
Het Arabische alfabet leren 

Turkije in Amsterdam

Restaurant ┼×erifo─člu op Plein 40/45. Daar eet ze lekkere baklava en Turks ijs.

 

"Ik ben geboren in Turkije. Daar heb ik tot mijn zevende gewoond. Mijn vader en moeder zijn gescheiden en daarna ontmoette mijn moeder mijn stiefvader. Die was ook Turks, maar woonde in Nederland. Op een dag zei mijn moeder tegen me: “We gaan naar Nederland.” Ik vond het heel spannend. Ik was nog nooit in Nederland geweest. Ik ben eerst naar taalklas gegaan. In een half jaar heb ik Nederlands geleerd. Mijn juffrouw vindt het heel knap van mij. Ik zit nu op basisschool de Horizon in De Aker. Dit is echt mijn droomschool. Ik zit in groep vijf. Eigenlijk zou ik in groep zes moeten zitten, maar ik wist niks van vroeger van Nederland.

 

Ik vind het een droomschool, omdat de school hele goede discipline heeft. Elke les staat in een planning. En we gaan de hele dag door met die planning. Rekenen staat in de planning van tien tot elf uur en precies om elf uur beginnen we dan met de andere les.

 

Mijn ouders gaan niet naar de moskee, maar we bidden wel thuis. En mijn moeder heeft een hoofddoek op en leest uit de Koran. Ik weet nog niet of ik een hoofddoek ga dragen. Ik denk het wel. Het is beter want dan worden de jongens niet afgeleid. Nederlanders vinden het soms een beetje raar als ik dat zeg, omdat ze niet van die cultuur zijn.

 

Ik heb heel veel vriendinnetjes hier. Ze moesten wel wennen aan de manier waarop ik praat. Soms maak ik verkeerde zinnen. In Turkije waren alle meisjes op school mijn vriendin. Iedereen vond het heel erg dat ik wegging. Ze moesten allemaal huilen. En ze gaven allemaal lieve briefjes mee met: “Ik hoop dat je het daar leuk hebt.” Mijn echte vader woont ook nog in Turkije. Ik wil deze zomer niet terug naar Turkije, want dan doet het nog meer pijn als ik weer afscheid moet nemen."

 

41.012 Amsterdammers hebben de Turkse nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen