Pepe

Antigua en Barbuda

Dit is
Pepe Leegwater (1989) 

Vaderland
Antigua en Barbuda

In Nederland sinds

1993

Woont in
Pijp

Beroep
Verhuurt boten in Alkmaar

Houdt van
De reuring in de stad

Amsterdam op zijn mooist
‘Fietsend langs het Rijksmuseum denk ik altijd: ‘’Wat woon ik hier toch mooi.’’’


Wil altijd nog
‘Een eigen bedrijf opzetten in Amsterdam, zodat mijn hele leven in deze stad is.’

‘Mijn ouders hadden een zeilboot en in 1985 waren ze die aan het opknappen in Engeland. Het was een charterschip van dertig meter en het doel was om gasten mee te nemen naar de Cariben. In  deze tijd werd eerst mijn broer in Engeland geboren. In 1989 gingen mijn ouders een tocht maken over de Caribische zee. Toen ze voor Antigua en Barbuda voor anker lagen, kreeg mijn moeder weeën. Natuurlijk gingen ze in die laatste weken van haar zwangerschap niet de open zee op, maar ze moesten wel even varen om naar de kliniek in St. John te gaan. Daar ben ik geboren en daarom heb ik de Antiguaanse Nationaliteit. Stom toeval dus.

Ik ben geen local, ik ben er zelfs nooit meer terug geweest. Het staat wel op mijn lijstje met landen waar ik ooit naartoe wil gaan. Vrienden hebben me erover verteld, want zij hebben dezelfde oversteek per boot gemaakt als mijn ouders toen. Maar meer dan hoe de vlag eruitziet en dat je het niet moet verwarren met Antigua in Guatemala, weet ik niet. 

Mijn moeder is Argentijns en mijn vader Nederlands. Ze hebben elkaar ontmoet in Spanje en we hebben na het zee avontuur nog een tijd in Argentinië gewoond. De rest van mijn jeugd heb ik doorgebracht in de buurt van Alkmaar. Toen ik in 2009 in Amsterdam kwam wonen, kreeg ik vrij snel een bericht van de gemeente dat ik de 177ste nationaliteit was. De enige Antiguaan van Amsterdam.

Ik kende Amsterdam natuurlijk wel al voordat ik er kwam wonen. Ik was als jong jochie wel eens met mijn moeder mee geweest, een rondje Amsterdam doen. Echt ‘de grote stad’ in, ik vond dat heel spannend. Goed oppassen dat je niet gerold wordt. Nu ben ik daar helemaal niet meer mee bezig. Ik voel me een echte Amsterdammer en ook heel veilig. Amsterdam is een multiculturele samenleving en ik houd van het ‘ons kent ons’ gevoel. Het is mooi dat je hier ergens binnen kan lopen en dat niemand Nederlands spreekt. Echt uniek en daarbij houd ik van de reuring van de stad.’

1 Amsterdammer heeft de Antiguaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen