Elena

Voormalig Sovjet Unie

Naam

Lena (33)

 

Woont in

Zuid

 

Vaderland

Voormalige Sovjet-Unie

 

In Amsterdam sinds

2014

 

 Voormalig Sovjet Unie in Amsterdam

 The Totalitarian Art Gallery aan de Singel. Zij hebben originele stukken van de Sovjet-Unie, zoals posters uit die tijd.

 

Mist

Mijn familie en soms groente en fruit, want die zijn hier eerlijk gezegd smakeloos. De kaas en vis zijn top, maar het groente en fruit niet.

 

Geheime plek

 Ik voel me als Alice in Wonderland wanneer ik op mijn geheime plek in Amsterdam ben. Dat is de bocht van de Nieuwe Keizersgracht achter de Hortus Botanicus. Daar waan je je in een totaal andere wereld.’

'In 2003 kwam ik als toerist met de trein naar Amsterdam. Mijn eerste indruk was: “Wat een magische stad.” Ik was al in veel andere Europese steden geweest en ik had in Amerika gewoond, maar van Amsterdam was ik in shock. In positieve zin dan. Ik vond het hier heel bijzonder. Het was zo anders dan thuis: de sfeer, de architectuur en het perfecte formaat, want alles is goed bereikbaar. Ik heb de email nog die ik toen naar mijn ouders schreef, waarin ik dat magische van Amsterdam beschrijf. Toen had ik niet kunnen dromen dat ik hier ooit zou komen te wonen.

 

Toen ik zestien was, heb ik in Amerika gewoond als uitwisselingsstudent. Op de eerste schooldag ontmoette ik Ilse, een Nederlands meisje. We werden beste vriendinnen en zij is nu nog steeds als een zus voor mij. In 2007 ging ik haar opzoeken in Tilburg en daar ontmoette ik mijn ex-vriend. Zo kwam ik in 2009 in Nederland te wonen. Toen de relatie na vijf jaar strandde, ben ik in Amsterdam gaan wonen. Ik kende de stad natuurlijk al wel en ik heb altijd geprobeerd de toeristische dingen te vermijden. Je hoeft maar één stap naar rechts of links te doen en je ziet een ander Amsterdam.

Mijn eerste jaar in Amsterdam was door mijn recente scheiding een mix van emoties en was daardoor gekleurd, maar nu ben ik heel gelukkig hier. Als ik me eenzaam voel dan ga ik wandelen. Ik krijg energie van de stad, van de straten en de panden. Ik houd van de mix van mensen, de dingen die je hier kan doen en de prachtige architectuur. Nu ik in Zuid woon, kijk ik graag naar de panden in Amsterdamse Schoolstijl. Je ziet hier nog steeds de ambachten, je ziet letterlijk dat over alles is nagedacht.

 

Wat ik typisch vind aan Amsterdammers is dat ze op vaste dagen losgaan, zoals op Koningsdag en de Gay Pride. Een soort gepland losgaan en dat doen ze dan ook. Ze plassen overal en doen alles wat niet mag. Plannen is sowieso echt iets van hier. Voordat ik in Nederland kwam wonen, had ik geen agenda. Het mag van mij allemaal wel wat spontaner. Gewoon go with the flow. Ook verbaas ik me over de ontgroening in studentenverenigingen, dat ken ik helemaal niet van thuis. Ik zag de film Feuten en vroeg me hardop af of dit echt zou bestaan, maar in begin van september zie je gewoon dingen uit die film op straat gebeuren. Zoals jongens die in het donker van de Magere Brug afspringen. Piepjong zijn ze en ze doen allemaal heel cool.’

 

 8 Amsterdammers komen uit de voormalige Sovjet-Unie


180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen