Felix

Benin

Dit is
Felix (1951)

Woont in
Centrum (Nieuwmarkt) 
 

Vaderland
Benin

 

In Nederland sinds
1970

 

Mist
Palmwijn, dat wordt uit het hart van de palmboom gemaakt.

Favoriete plek
Toen ik hier net woonde was dat Artis, want toen miste ik toch iets van de tropische dieren. Nu is dat het Begijnhof

'Ik was de eerste Beniner in Amsterdam, dat was in 1970. Inmiddels wonen er vijfenveertig mensen uit Benin hier. Ik kwam naar Europa om te studeren. Eerst heb ik in Zwitserland gewoond, maar daar mocht ik niet blijven. Via de stichting Nederlandse vrijwilligers die ik kende uit Benin, kwam ik naar Nederland. In Amsterdam werd ik verliefd op een hele leuke dame. We woonden allebei in de Jordaan. Ik op de kop van de Lijnbaansgracht en de Westerstraat, en zij bij mij om de hoek in de Anjelierstraat. Toch hadden we elkaar nog nooit gezien. Pas op een feestje van gezamenlijke vrienden ontmoetten we elkaar. We zijn nog steeds samen en hebben drie dochters die inmiddels allemaal in de dertig zijn.

 

Nu wonen we in de Nieuwmarktbuurt, maar ik kom ook regelmatig in de Bijlmer. Daar zitten veel Afrikaanse klanten van mij. Op beide plekken voel ik me thuis. Amsterdam is bijzonder. Voor mijn werk heb ik veel gereisd, maar elke keer als ik met de trein of het vliegtuig Amsterdam nader, voel ik me vrijer en gelukkiger worden.

 

Mijn manier van Nederlands praten en begrijpen heb ik vooral geleerd in cafés. Zoals in café Winkel op de Noordermarkt, café Casablanca op de Zeedijk, de Cottonclub en het literaire café de Engelbewaarder bij de Nieuwmarkt en Brouwerij ’t IJ bij de molen in Oost. Ik heb er alles aan gedaan om goed te integreren hier.

 

Ik ben blij dat ik zo goed ben opgevangen door de stad. Daardoor voel ik me nu echt een Amsterdammer. De warmte van Amsterdam tref je niet zo snel aan in andere landen. Maar ik ben ook nog steeds Afrikaans hoor. Ik draag bijna dagelijks m’n Afrikaanse hoed.'

 

12 Amsterdammers hebben de Beninse nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen