Tammy Lee

Taiwan

Naam
Tammy Lee Yating (28)

Woont in
Oost

Vaderland
Taiwan

In Nederland sinds
2012

Mooiste plek
Borneo-eiland, waar ik woon

‘November, vier jaar geleden, kwam ik met een grote koffer aan in Amsterdam. Rechtstreeks van een tropisch eiland, waar het 28 graden Celsius was, naar -4. Niemand had me verteld dat ik een winterjas moest meenemen. Ik ben hiernaartoe gekomen voor mijn vriend, een twee meter lange Nederlandse jongen met krullend haar. Ik had hem ontmoet in Duitsland waar ik was als uitwisselingsstudent.

Voor mijn ouders was het best zwaar dat ik naar Amsterdam ging. Zij weten niks van Europa, maar ze kennen mijn vriend. Hij heeft eerst een tijdje in Taiwan gewoond, voordat we naar Nederland verhuisden. Ze steunen me en zijn blij voor mij. Mijn ouders zijn hier nog nooit geweest. Als ze komen, neem ik ze in ieder geval mee op een boottrip. Niet op zo’n toeristenboot, maar dan huur ik een bootje en daar gaan we dan mee varen op de grachten. Ik houd van het water. Ik woon op Borneo-eiland waar ik ook omringd word door water.
Ik ben opgegroeid in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Een grote, drukke stad waar je 24/7 kunt karaoken, barbecueën en shoppen. Het leven in Taiwan is stressvol. Aziaten willen veel, zijn competitief en zijn gewend aan werkdagen van negen tot negen. Het is er altijd druk en altijd en overal zijn er mensen. In Nederland is iedereen veel relaxter. In Taiwan gaat alles sneller. Zelfs het eten. Je eet streetfood en als je al naar een restaurant gaat, sta je binnen dertig minuten weer buiten. In Amsterdam maak je er echt een avond uit van en ben je zo drie, vier uur aan het tafelen. Ik houd van beide werelden.

Wat me dan wel weer verbaasd hier, is hoe vrouwen zich kleden. De eerste keer dat ik meeging met mijn vriend naar een kerstgala op zijn werk, was ik de enige die helemaal opgedoft aankwam in een lange paarse jurk. Alle andere vrouwen hadden een simpel zwart jurkje aangetrokken.
In Azië zijn mensen materialistischer. Ze vinden merken belangrijk. Dat uiterlijk vertoon en merkgerichte is hier veel minder. In Nederland zeggen ze: “Ik ga niet zoveel betalen voor een merktas, ik ga liever reizen.” Amsterdam heeft me hierin echt veranderd. Ik ben meer down to earth geworden.’

188 Amsterdammers hebben de Taiwanese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen