Leopoldo

Mozambique

Dit is
Leopoldo da Silveira (1954)

Woont in
Bos en Lommer

Vaderland
Mozambique

In Nederland sinds
1973

Beroep
Muzikant

Mozambique in Amsterdam
De stad is de laatste tijd al veel tropischer qua mensen en eten

 

Favoriete plek
Stadsstrandjes als Strand West

Wil altijd nog
Een muzikale Afrikaanse avond


‘Gevlucht voor de oorlog in Mozambique, kwam ik in 1973 voor het eerst in Amsterdam. Eigenlijk wilde ik naar Denemarken, maar onderweg kreeg ik problemen. Ze geloofden niet dat ik daadwerkelijk uit Mozambique kwam, een land in oorlog, maar dachten dat ik Marokkaans was en met een vals paspoort reisde. Uiteindelijk bleef ik dus ‘steken’ in Nederland.

In het begin vond ik het heel zwaar hier. De taal was moeilijk en werk vinden was lastig. Na een jaar van alleen maar problemen ben ik even naar Portugal gegaan. Daar heb ik vrienden ontmoet om muziek mee te maken. Ik ben zanger en ik componeer nummers. Ook speel ik gitaar en saxofoon. Via Amsterdamse vrienden met wie ik een band was begonnen, ging ik in 1975 weer terug naar Amsterdam. En inmiddels, na al die jaren kan ik zeggen: Amsterdam is mijn thuis. Hier heb ik mijn familie, mijn kinderen en mijn band, die ook als familie voelt.

Ik ben in mijn eentje gevlucht en de eerste jaren heb ik hier alleen gebivakkeerd. Pas na zeventien jaar ging ik terug naar Mozambique. Al die tijd had ik mijn familie niet gezien. Vervolgens duurde het weer zeventien jaar voordat ik terugging. Ik voel me een Amsterdammer. Ik was negentien toen ik wegging, dus ik ben inmiddels langer hier dan ik daar ooit ben geweest.

Ik ben blij dat ik Amsterdam heb ontmoet. De stad is heel divers, sociaal en er komen allerlei culturen aan bod. Het begrip, de mentaliteit, de betrokkenheid met de rest van de wereld en de behulpzaam naar andere landen, dat is Amsterdam voor mij.

Ik heb een liedje over Amsterdam gemaakt. Ik zing een beetje met Franse woorden erin. Dus in het liedje zitten teksten als “mes amis des Amsterdam” en “mon amour des Amsterdam”. En dan met een Braziliaans deuntje. Dat vond ik wel passen bij de diversiteit van hier.’

12 Amsterdammers hebben de Mozabikaanse nationaliteit


 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen