Margareta

Roemenie

Dit is
Margareta Dorila (1949) 

Nationaliteit
Roemenië

Woont in
Noord

In Nederland sinds
1975

Beroep
Met pensioen 

Dol op  
De grachten en het IJ 

Wil altijd nog
Een kalender ¬≠maken met zelfgemaakte foto’s van Amsterdam

Mist uit Roemenië
De geuren van mijn thuisland en een typisch traditioneel Roemeens gerecht: een soort worstje van rundergehakt waar een belangrijk ingrediënt jeneverbessen van is. Ik wist eerst het Nederlandse woord hiervoor niet, dat heb ik opgezocht. Grappige is dat de nationale drank van Nederland: jenever is. Waar ook het belangrijkste ingrediënt jeneverbessen van is.

“In 1972 kwam de Amsterdamse Piet naar Roemenië als uitwisselingsstudent. Piet en ik hebben kennisgemaakt, koffiegedronken en toen weer afscheid genomen. Wel bleven we brieven schrijven. In het Frans. Ik kon geen Engels en uiteraard ook geen Nederlands. We zijn in Roemenië getrouwd. Piet kon een paar woorden Roemeens spreken en zei: “da.” Wat ja betekent. De hele zaal lag in een deuk.

Ik heb het eerste jaar in Amsterdam alleen thuis gezeten en dat vond ik vreselijk. Ik miste mijn familie en vrienden in Roemenië. En ik kon geen Nederlands. Ondanks mijn diploma economie voelde ik me hier een analfabeet. Ik dacht dat ik gek werd. Had zelfs fysieke verschijnselen, duizelig enzo. Pas toen ik een baan kreeg ging het beter met me.

Wat ik niet had verwacht is dat de positie van de vrouw erg verschilt met die van Roemenië en dan in negatieve zin. Neem bijvoorbeeld een studie wiskunde. In Nederland  wordt ervan uitgegaan dat meisjes daar minder goed in zijn. In Roemenië is het heel normaal dat meisjes daar net zulke hoge cijfers voor halen. Ik heb er echt voor gevochten om mijn dochters te leren dat er zelfde kansen en mogelijkheden voor mannen en vrouwen zijn.

Amsterdam en ik dat is eeuwige liefde. Je kan de hele wereld over kriskrassen, maar komt altijd weer terug. Het is een soort identiteit, waar je thuishoort.”

2.116 Amsterdammers hebben de Roemeense nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen