Mali

Singapore

Dit is
Mali James (1980)

Vaderland
Singapore

In Nederland sinds
2001

Beroep
Artdirector en maakt pins (www.pppinapples.com)

Singapore in Amsterdam
De Hortus Bontanicius kas

Wil altijd nog
Haar kunst tentoonstellen

Eerste indruk Amsterdam
Artistiek, zelfs op Schiphol hangt kunst

‘Amsterdam heeft me alles gebracht waarop ik had gehoopt, en meer. Het was de moeilijkste, maar ook de juiste keuze om hiernaartoe te gaan. Ik was niet blij in Singapore, want het lag al helemaal vast hoe mijn leven zou gaan verlopen. Ik studeerde geneeskunde en zat in mijn tweede jaar. Die studie was niet mijn eigen keuze, maar die van mijn ouders en de rest van mijn familie. Ik zag dat niet zitten en was ongelukkig. Toen ontmoette ik mijn ex, een Nederlandse jongen en met hem ging ik mee naar Nederland. Eerst woonden we in Almere, nadat het uitging ben ik naar Amsterdam verhuisd. Dat was in 2001.

Toen ik aan mijn ouders vertelde dat ik naar Nederland wilde gaan, hebben ze me eerst proberen tegen te houden. Maar ik was eigenwijs en zei: “Ik ben oud genoeg om mijn leven zelf in te richten.” Voor hen was dat een grote schok, want ze waren gewend dat ik de regels volgde. In Singapore is het niet normaal om op jezelf te wonen. Je gaat pas uit huis als je gaat trouwen. En als je nooit de ware vindt om mee te trouwen, bestaat er dus ook een kans dat je nooit op jezelf gaat wonen.

Mijn moeder heeft inmiddels geaccepteerd dat ik hier woon. Ze ziet dat het mij gelukkig maakt en dat ik hier mezelf kan zijn. Ik ben geen arts geworden, maar artdirector. In Amsterdam geniet ik van de vrijheid. Het is hier heel open. Soms kan je dat ook als gemakzuchtig bestempelen. Zo van: je doet maar waar je zin in hebt, als je mij er maar niet mee lastig valt. In Singapore is dat heel anders, daar volg je de regels. Ik was daar rebels in. Dat rebelse waar Amsterdam wereldberoemd om is. Ik voel me hier echt thuis.’

233 Amsterdammers hebben de Singaporese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen