Kibret

Ethiopie

Dit is
Kibret Mekonnen (1970)

Vaderland
Ethiopië

In Nederland sinds
1995

Beroep
Journalist en mediatrainer

Dol op
Haring

Mist
Wonen op de begane grond

Ethiopië in Amsterdam
Het zandweggetje richting Vondelpark op de Overtoom

‘In Ethiopië werkte ik als journalist en woonde ik nog bij mijn familie. Toen ik in steeds gevaarlijkere situaties ging werken, wilde ik mijn familie niet langer onder druk zetten en ben ik op mezelf gaan wonen. Mijn moeder bracht me in 1995 naar het vliegveld, want ik ging naar Maastricht voor een conferentie over media en democratie. Het was gelijk de eerste keer dat ik sneeuw in het echt heb gezien. Zoveel sneeuw dat we niet doorvlogen naar Maastricht, maar met de bus vanaf Schiphol moesten. Tien dagen later heb ik mijn moeder gebeld met de boodschap dat ik niet terugkwam. Ik was bijna drieëntwintig jaar oud en dit was mijn kans om mijn land te verlaten. Ik heb me gemeld bij de politie in Delft. Binnen een jaar heb ik mijn verblijfsvergunning gekregen en kwam ik in Amsterdam te wonen.

Ik kom zelf uit de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa. Een stad waar alle soorten mensen samenleven en dat was ook wat ik hier zocht en vond. Ik kreeg een huis op het Mercatorplein. Heel toevallig want Mercator is de grootste oppermacht in Ethiopië. Ik vond Amsterdam een oude stad, met veel vieze gebouwen, maar het voelde er vrij. Rotterdam en Den Haag voelden niet gastvrij, maar hier voelde ik me heel welkom. Ik sloot me aan bij On File, een vereniging voor gevluchte journalisten en schrijvers in Nederland. Daar ontmoette ik interessante mensen en ik kwam graag in de Balie, toen het culturele centrum. Amsterdam is nu mijn thuis, vooral Amsterdam-Oost. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon daar met veel plezier. Als je op het Javaplein vraagt: “Waar woont Kibret?” Dan weten de meesten me te vinden. Het is net Ethiopië wat dat betreft.

Ik verliet Ethiopië als volwassene en liet mijn moeder en negen broers en zussen achter. Ik was altijd al anders dan de anderen, daarom ben ik waarschijnlijk ook journalist geworden. Ik was heel open. Iedereen woont nog daar, ik ben het verloren schaap. Ik wil niet terug naar Ethiopië. Ik heb het achter me gelaten, maar loslaten kan ik niet. De heimwee blijft altijd.

In 2003 is mijn moeder hier bij me op bezoek geweest. Ik was nog student en woonde op twee hoog achter. Mijn moeder voelde zich opgesloten. Ze liep opeens met een grote sleutelbos van mijn huis rond. Dat kennen we helemaal niet thuis. Daar is altijd wel iemand thuis. De Wallen vond ze natuurlijk heel raar en ze werd ook door veel Turkse en Marokkaanse vrouwen aangesproken, omdat zij ook een soort hoofddoek draagt. Wij zijn namelijk Koptisch orthodox-christelijk. Ze zei: “Kibret, waar ben ik beland?”

232 Amsterdammers hebben de Ethiopische nationaliteit 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen