Junier

Costa Rica

Dit is
Junier Bolívar (1966)

Woont in
Osdorp- de Aker

Vaderland
Costa Rica

In Nederland sinds
2002

Beroep
Beeldend kunstenaar en 3d-animator

Costa Rica in Amsterdam

De natuur in het Amsterdamse bos

Eerste indruk
Alsof je in een sprookje bent beland

Mist
Costa Ricanen genieten van het leven. Soms zijn ze verdrietig, maar toch kunnen ze dan genieten. Mensen hier zijn heel serieus. Ik ben niet altijd te laat hoor, maar dat pietje-precies zijn, dat kan ik niet. In Costa Rica mis ik dat nauwkeurige van Amsterdam, dat dan weer wel.

Wil altijd nog
Mijn eerste solo kunstexpositie in Amsterdam.

‘Mijn eerste herinneringen aan Nederland zijn de plaatjes van molens en koeien die op pakken schoolmelk stonden in Costa Rica. En later, in 1978, de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Argentinië. In 2000 ontmoette ik mijn Nederlandse vriendin in Costa Rica. Ze was daar om Spaans te studeren. Een jaar later zocht ik haar voor drie maanden op in Groningen.

Doordat ik beeldende kunst studeerde in Costa Rica kwam ik in aanraking met de geschiedenis van Amsterdam, via Rembrandt, van Gogh en Vermeer. Het eerste wat ik dan ook in Amsterdam wilde doen, was naar het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en Het Rembrandthuis. Ik was in shock hoe groot de Nachtwacht was. Ik was overweldigd. Wauw. De drie dagen dat ik hier was, voelde als een sprookje. Ik liep door de straten met hun kleine steentjes en zag de huisjes van rood baksteen. Het leek wel alsof we in een tijdmachine waren gestapt en terug in de tijd waren gegaan. Costa Rica heeft niet zulke huizen, daar is alles veel nieuwer.

Mijn vriendin kreeg hier in Amsterdam een baan en in 2002 verhuisde ik met haar mee naar de stad. Een echte kunststad, een melting pot van taal en cultuur. En van Ajax.
Ik vind Amsterdam op zijn mooist als om vijf uur de lichtjes aan gaan. Zo romantisch en prachtig. Ieder beeld dat je ziet, is een soort ansichtkaart. Je ziet overal een schilderij in. Ik heb zelf ook een schilderij van de Singel gemaakt. Amsterdam was de oorsprong van het romantisch realisme. Mijn schilderstijl is ook realistisch, maar met een surrealistische twist. Van Gogh was dat ook in zijn laatste periode.

Mijn eerste jaar in Amsterdam was een jaar waarin alles nieuw was en ik daar vooral van genoot. Maar toen ik eenmaal klaar was met Nederlands leren, moest ik op zoek naar een baan. Dat was heel moeilijk. De taal leren is gewoon heel belangrijk en als je op een hoger niveau solliciteert, verwacht men ook een hoger niveau van de Nederlandse taalbeheersing. In de expatwereld spreekt iedereen Engels, daardoor leer je niet de echte Nederlandse cultuur kennen. Het is zo belangrijk om de cultuur te begrijpen en bijvoorbeeld Hazes en Ajax te snappen.’

42 Amsterdammers hebben de Costa Ricaanse nationaliteit


 

 

 

 

 

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen