Galyna

Oekraïne

Dit is
Galyna Dunaievska (1989)

Vaderland
Oekraïne

In Nederland sinds
2013

Woon in 
De Baarsjes

Beroep
Product manager

Oekraïne in Amsterdam
De OBA lijkt op de bibliotheek van mijn universiteit in Kiev

Eerste indruk
De stad ziet eruit als een klein Venetië

‘De eerste keer dat ik in Amsterdam kwam, was zeven jaar geleden. Ik was student en ging samen met een vriendin op een stedentrip. Ik vond het net een klein Venetië en dacht gelijk: “Hier zou ik wel willen wonen!”

Drie jaar geleden kwam die droom uit. Mijn vriend vond een baan in Amsterdam en vroeg mij mee. In Oekraïne was ik al begonnen met het leren van de Nederlandse taal. Ik vind dat heel belangrijk. Zo leer je de cultuur en de mensen beter kennen. Wat ik wel moeilijk vond, is het ongeduld van mensen. Vooral als ik Nederlands sprak. Nu ik het zelf druk heb, begrijp ik dat beter. Sowieso had ik in het begin een verkeerde indruk. Naast dat ik mensen ongeduldig vond, leken ze ook alles snel te doen en was er weinig aandacht voor elkaar. Het is een andere mentaliteit weet ik nu, ik oordeelde vanuit mijn eigen Oekraïense mentaliteit.

De eerste periode heb ik als een huwelijksreis ervaren. Ik was werkloos en dus elke dag vrij en ondanks dat het winter was en koud en winderig, vond ik Amsterdam prachtig. Aan het klimaat kan ik alleen niet wennen, ik heb tot mei een muts en winterschoenen gedragen. Mijn kleding is waarschijnlijk te warm, maar voor mij is het hier te koud.

Mijn ouders waren wel een beetje bezorgd dat ik in Amsterdam ging wonen. Ze kenden het alleen van tv en hadden een associatie met criminaliteit, prostitutie en drugs. Nu zijn ze hier op bezoek geweest en denken ze er anders over. In Amsterdam kan alles en de keuze is aan jou hoe je je leven invult. Ik heb ze meegenomen naar het Van Gogh Museum, mijn moeder is namelijk een groot fan. Mijn vader heeft niks met kunst, maar ook hij was onder de indruk. Mijn ouders vonden de rit met tram drie van het beginpunt tot aan de eindhalte ook heel leuk. Zo doorkruis je de hele stad en stap je uit op vele bijzondere plekken in Amsterdam.’

792 Amsterdammers hebben de Oekraïnse nationaliteit


180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen