Moti

Israël

Dit is
Moti Erdeapel (1980)

Vaderland 
Israël

Woont in
Noord

In Nederland sinds

2010

Beroep
Mede-eigenaar boutique hotels

Mist
De Israëlische zomer die acht maanden duurt

Dol op
Zaalvoetbal

Eerste indruk
De stad ziet eruit als een postkaart

‘Als mensen horen dat ik uit Israël kom, stellen ze me altijd vragen als: “Hoe is de situatie daar nu?” Of: “Waarom ben je weggegaan? Door de situatie?” En ook: “Ik hoor dat het een geweldige plek is.” Iedereen heeft een mening over Israël.

Veertien jaar geleden kwam ik naar Europa, om te studeren in Rome. Daar heb ik mijn vrouw ontmoet, een Nederlandse, die als hotelgast verbleef in het hotel waar ik eigenaar van was. Het was voor haar werk beter om naar Nederland te gaan en zelf was ik ook toe aan een verandering. Zo kwamen we in Amsterdam terecht.

Ik vond het hier meteen fantastisch. Erg verfrissend. Rome is ouderwets en wat bekrompen. Amsterdam is ruimdenkend. Eigenlijk hebben Tel Aviv en Amsterdam veel overeenkomsten. Tel Aviv is heel liberaal. En ook klein. En op een bepaalde manier ook multicultureel. Een verschil is dat Tel Aviv erg chaotisch is, Amsterdam is daarbij vergeleken rustig. Het enige moment waarop Amsterdammers minder geduldig zijn, is als ze op de fiets zitten. Als je te langzaam gaat, gaan ze meteen schreeuwen. En als je voordringt in een rij, dan word je onmiddellijk teruggeroepen. Amsterdam is klein en prachtig. Ik houd ervan dat er weinig armoede is. Er is geen struggle for life. Daardoor is het leven hier aangenamer.

Mijn vrouw en ik hebben vijf jaar in het centrum gewoond. Nu hebben we een baby, ons zoontje Raz, en wonen in Noord. We proberen Raz open en eerlijk op te voeden. Ik spreek Hebreeuws met hem, mijn vrouw Nederlands. En ik leer over de Joodse feestdagen en over het Joodse eten. Alhoewel hij nog geen eens een jaar oud is, hebben we al wel nagedacht over naar wat voor soort school hij later gaat. We kiezen voor een openbare school, niet voor een Joodse school. En daar gaan we naartoe op de fiets. Want als ik iets heb geleerd in Amsterdam, is het fietsen. En ik ben nog meer open minded geworden over andere nationaliteiten en culturen.’

1.587 Amsterdammers hebben de Israëlische nationaliteit180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen