Jianmin

China

Dit is
Jianmin Huang (1984)

Woont in
Oost

Vaderland
China 

In Nederland sinds
2000

Beroep
Fotograaf

Mist
Ontbijten met Chinese pap en het weer. Aan het weer hier kan ik maar niet wennen. De laatste tijd waaide het heel hard, ik draag dan nog steeds mijn thermo ondergoed.

China in Amsterdam
Nieuw King restaurant in Chinatown (Zeedijk). En Nyonya Malaysia, dat is het lekkerste Aziatische restaurant in Amsterdam. Vooral de Thee Tarik, dat is milk tea. Nyonya is het enige restaurant in Amsterdam waar je dat kan drinken.

Dol op
Mensen op straat fotograferen 

Eerste indruk
De enorme diversiteit, zag voor het eerst blanke en donkere mensen

‘Ik was zestien jaar toen ik naar Nederland kwam. Ik was nog nooit in Amsterdam geweest en mijn eerste indruk van Amsterdam was chaos. Ik was vooral verbaasd. Het was overweldigend, ik zag te veel nieuwe dingen in één keer. In het begin was het daarom heel moeilijk. Ik sprak de taal niet en alles was nieuw voor me.

Ik kom uit een dorp: Taishan. Qua plek vergelijkbaar met bijvoorbeeld Assendelft. Tot mijn elfde ben ik opgegroeid op het platteland in een groot huis met planten en veel dieren, zoals honden en katten. Maar ook slangen, waar ik heel bang voor was. We hadden een fruitboom: een dragon eye. Ik klom veel in bomen en op een dag klom ik in de boom en kwam bij het vogelnest bovenin. Daar zat geen vogel meer in, maar een slang die net de vogel opgegeten had. Ik ben toen van schrik uit de boom gevallen. De buren kwamen met een pistool om de slang te doden. En ik moest, volgens Chinese traditie, het hart van de slang opeten om niet meer bang te zijn. Het heeft niks geholpen, ik ben nog steeds bang voor slangen.

Inmiddels woon ik zestien jaar in Amsterdam en zijn de dingen hier normaler geworden. Mijn ouders besloten ooit hiernaartoe te komen voor een betere toekomst voor mij. En Amsterdam is inderdaad een opening in mijn leven geweest. Hier ben ik fotograaf geworden. Amsterdam heeft mij die kans gegeven. In 2008 ben ik begonnen met fotograferen. Toen had ik voor het eerst een camera gekocht. Als ik in China was gebleven had ik nooit een camera gekregen. Dat is daar een luxeproduct.

Ik heb geen vrouw en geen kinderen. Mijn familie hoopt wel heel erg dat ik ze ooit krijg. Als ik in China was gebleven, was ik allang getrouwd geweest. Daar settelen mensen zich veel sneller. Hier heb je meer kansen. Ik ben niet kieskeurig, maar er is meer keuze. Daar is het leven meer basic en volg je sneller allemaal hetzelfde levenspad.’

2.577 Amsterdammers hebben de Chinese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen