Moriko

Japan

Dit is
Moriko Kira (1965)

Vaderland
Japan 

Woont in
IJburg

In Nederland sinds
1992

Beroep
Architect

Eerste indruk
Ze is meteen door Amsterdam gaan fietsen

Mist
Niets, ze gaat vaak terug naar Japan

Wil altijd nog
Een essaybundel schrijven over de Nederlandse cultuur

Beste restaurants voor Japans eten zijn
Okura en EN en Izakaya. Al het andere is echt ronduit slecht. Ik zeg nog net niet dat het verboden zou moeten worden, maar er zou ruimte moeten komen voor echt eigenzinnig Japans eten.‘Mijn eerste echte ontmoeting met Amsterdam was op 5 juli 1988. Ik ging twee maanden backpacken door Europa en Amsterdam was de eerste stad op deze reis. Ik heb gelijk een fiets gehuurd. Het was mooi weer en de gebouwen waren prachtig. Als het die dag nou slecht weer was geweest, was mijn gevoel misschien heel anders geweest, maar die dag was het perfect.

Een jaar later kwam ik voor mijn studie architectuur naar Nederland om te studeren in Delft. Alleen vond ik Delft te studentikoos. Als je aan Nederland denkt, dan denk je toch gelijk aan Amsterdam, dus daar wilde ik wonen. Amsterdam voelde voor mij als een andere wereld. Elke dag was ik opnieuw verbaasd. En het was een verrassing dat Amsterdam zo klein is. Stedelijk gezien is het heel overzichtelijk opgebouwd.

In 1992 kwam ik definitief naar Amsterdam om hier te werken als architect. Ik ben in de tussentijd wel meer Amsterdams geworden, maar zoals Amsterdammers praten over persoonlijke dingen, dat kan ik niet. Ik vind het heel moeilijk om mijn gevoelens te delen. Mijn ouders zijn van een andere generatie en waren echte workaholics. Ik heb thuis niet de opvoeding gehad die hier normaal is, zoals samen avondeten en drie weken kamperen in de zomer. Ik ben meer op mezelf aangewezen geweest en opgevoed door de schoolsystemen.

Mijn partner, Felix, heeft twee kinderen. En door de omgang met zijn kinderen zie ik hoe het contact tussen ouder en kind hier werkt. Alles wordt openlijk besproken. We hebben ze vrij snel meegenomen naar Japan en toen zagen mijn ouders ook hoe anders de relatie tussen Felix en zijn kinderen is, dan die van ons. Het leverde een bijzonder persoonlijk gesprek op tussen mij en mijn vader over hoe hij mij en mijn broer heeft opgevoed. Mijn cultuurshock heb ik dus mee naar huis genomen. Mijn broer vindt het ook heel leuk om met de kinderen van Felix om te gaan. Ze zijn een soort nieuwe extensie van mijn familie.

Ik woon nu 3 jaar op IJburg, maar mijn buurt is de Nieuwmarkt. Daar heb ik de eerste vier jaar gewoond en gewerkt. Het is nu wel veel te druk daar, maar om er ‘s ochtends rond te lopen is prachtig. Het rommelige karakter, daar houd ik van.

Ik vind dat er veel te veel toeristen zijn in Amsterdam. Wat is de bedoeling van de stad met al die toeristen? Wat is de visie? De stad is om in te wonen en toeristen zorgen voor een commercialisering van de stedelijke ruimte. De stad wordt verkocht aan toeristen als een soort Disneyland. Amsterdam moet zich afvragen wat de bewoners hiervoor terug krijgen? Dat is een moeilijke vraag en een thema van de 21ste eeuw.’

1.298 Amsterdammers hebben de Japanse nationaliteiten

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen