Ben

Canada

Dit is
Ben Kolls (1972)

Vaderland
Canada

Woont in
Bos en Lommer

In Nederland sinds

2002

Beroep
Coördinator

Dol op
Gezelschapsspellen en vechtsport

Mist
Maple syrup (ahornsiroop). Maple syrup smaakt nooit zo lekker dan wanneer het vers uit de boom komt, zoals bij 'Sugar Shack', wat een leuke traditie is in Canada. Familie en vrienden verzamelen zich dan in het bos bij een hut waar binnen een houtvuur lekker brandt. Boven dit vuur hangt een ton met stroop. We nemen uit die ton een lepeltje warme stroop, rennen naar buiten en gooien het in de ijskoude sneeuw. Door de kou stolt de stroop waardoor je die met een stokje kunt oprollen tot lolly. Zo lekker!

Canada in Amsterdam

Het Amsterdamse bos

Wil altijd nog
Een groot openbaar gezelschapsspelevenement organiseren

‘In 2002 kwam ik voor de liefde naar Nederland, ik had namelijk een meisje ontmoet die uit Bergen kwam. Mijn eerste twee jaar in Nederland woonden we daar, daarna verhuisden we naar Amsterdam.

De verschillen tussen Canada en Nederland zijn subtiel, want het zijn beide westerse landen. Wat ik vooral mis aan Canada is de ruimte. Waar ik ben opgegroeid zaten er vijftig meter tussen mijn huis en de dichtstbijzijnde buren, plus een grote tuin en een enorm aardappelveld. In Amsterdam heb ik erg moeten wennen aan de hoeveelheid mensen die er wonen en werken. Je merkt hier aan alles dat het leven 24/7 doorgaat. Hierdoor schijnt in Amsterdam altijd en overal licht, waardoor je ’s nachts bijna geen sterren meer ziet.

Canadezen zijn over het algemeen erg attent. Een aantal jaar geleden was ik met mijn vrouw op vakantie in Canada. We hadden lang gereden en mijn vrouw stelde voor om even te wisselen van bestuurder. We stopten en zetten ons knipperlicht aan voor de veiligheid. Meteen stopte er een voorbijganger achter ons op de vluchtstrook om te vragen of alles ok ging met ons. Mijn vrouw was verrast, terwijl dit voor mij de normaalste zaak van de wereld was. Die directe betrokkenheid, dat zorgzame, dat is denk ik heel typerend voor Canadezen.

Wat ik fijn vind aan Amsterdam is dat de wereld letterlijk aan je voeten ligt. Binnen vijf minuten fietsen, kan ik kiezen uit een waanzinnig aanbod van interessante en internationale kunst, cultuur en eten. Ook de mix van vele nationaliteiten maakt Amsterdam een bijzondere stad om in te wonen.'
1.518 Amsterdammers hebben de Canadese nationaliteit

1.503 Amsterdammers hebben de Canadese nationaliteit 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen