Ruwan

Sri Lanka

Dit is
Ruwan Aluvihare (1956)

Vaderland
Sri Lanka

In Nederland sinds
1981

Beroep
Landschapsarchitect

Eerste indruk

Hij ging naar Engeland om daar te studeren. Toen hij een overstap had op centraal dacht hij: wat een mooie stad, hier wil ik stage lopen.

Wil altijd nog
Meemaken dat er een brug naar Noord komt


‘Ik studeerde landschapsarchitectuur in Engeland en kwam in 1979 op excursie naar Amsterdam. Ik liep uit het Centraal Station en dacht: ‘Wauw, hier wil ik wel stage lopen.’

 Het Amsterdam van de jaren tachtig was heel open en vrij, een gewaarwording van een blije en relaxte maatschappij. Engeland was toen juist vrij racistisch. Nu is dat eigenlijk omgekeerd. Niet in het openbaar, maar de discussies die er gaande zijn door Geert Wilders maakt iedere buitenlander onzeker, zeker als je een tintje hebt. Die dreiging voel je nu en daardoor is het minder leuk hier. Wilders krijgt veel ruimte en er is weinig diepgang. Hij wordt onkritisch behandeld door de media. Er heerst hier geen massale verontwaardiging zoals met Le Pen in Frankrijk of Haider in Oostenrijk. Een coalitie met Wilders, hoe verzin je het? Rutte kan in mijn ogen geen goed meer doen, hij was bereid om te onderhandelen.

 In 1980 ging ik stage lopen bij de gemeente Amsterdam. Ik kwam voor zes maanden en de eerste indruk van de stad tijdens mijn excursie werd bevestigd tot op de laatste dag.

Dat kwam mede omdat ik tijdens mijn stageperiode de kattenoppas was. Ik was te boek komen te staan als de kattenliefhebber en men plande inmiddels de vakanties na elkaar in, zodat ik kon oppassen op de kat. Zo heb ik een half jaar lang in fantastische woningen gewoond. Ik ben zeker een dierenvriend, maar eigenlijk meer een fervent vogelaar, dan een kattenliefhebber. Mijn reputatie had ik te danken aan de semi-wilde kat bij Publieke Werken die altijd bij mij op schoot kwam zitten en toen dacht men: hij is echt goed met katten.

 Sri Lankanen zijn overdreven gastvrij. Ze groeten iedereen en vragen volstrekt vreemden om te komen eten en logeren. Amsterdam had die gastvrijheid ook in de jaren tachtig. Als je glimlacht naar mensen krijg je een lach terug. Amsterdam is een stad vol vreemden en daarom erg fijn. Ik ben getrouwd met een Friezin. We hebben een verschillende kijk op de opvoeding van de inmiddels volwassen kinderen. De discussies gaan bijvoorbeeld over: Hoe rechtlijnig mag je zijn? Nederland is veel flexibeler in denken.

Ik heb hier geleerd om assertief te zijn. In Sri Lanka is dat vreemd. Je lacht om alles en niks is een probleem. In zakelijke situaties is dat lief lacherige niet een positieve kant. Door assertiviteit in te zetten ben ik een stap voor. De combinatie van assertief en  lief lacherig is nu mijn sterke kant.'

161 Amsterdammers hebben de Skri Lankaanse nationaliteit 

 

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen