Young

Zuid Korea

Dit is
Young Gyu Choi (1990)

Nationaliteit
Zuid-Korea

In Nederland sinds
2011

Beroep
Eerste solist bij Het Nationale Ballet

Dol op
Optreden

Mist
Zuid-Koreaans eten en bergwandelingen 

Wil altijd nog
Door Nederland reizen

‘Op mijn achtste ben ik begonnen met dansen. Ballet, een ongewone keuze voor een jongen in Zuid-Korea. Mensen zeiden: “Hè, je bent een jongen, waarom ga je niet voetballen? Maar ik wilde dansen. Als ik dans dan is alles goed. Ik heb geprobeerd datzelfde gevoel te krijgen door fluit te spelen en piano, maar er gaat niks boven dansen. Ballet heeft mij ook naar Amsterdam gebracht. Ik had auditie gedaan bij het Nationale Ballet en werd aangenomen. En zo verhuisde ik in augustus 2011 vanuit Seoul naar Amsterdam.

Eerlijk gezegd had ik geen verwachtingen van Amsterdam. Maar toen ik er voor het eerst kwam en al die grachten zag, dacht ik wel meteen: “Wow wat mooi!” En ik vond de huizen zo klein en schattig. Het is, in vergelijking met Seoul, een kleine stad. Het mooie van Amsterdam vind ik, dat je leeft in de stad, maar dat je ook zo in de natuur bent. Je hoeft niet eerst een half uur met de trein ergens naar toe, je kan naar de natuur lopen.

Als ik Amsterdam met een balletstuk zou moeten vergelijken dan zou ik ‘Alice in Wonderland’ noemen. Door de vele lichtjes die de stad zo schattig maken voelt het alsof je in Wonderland bent. Totaal anders dan Seoul waar ik opgegroeid ben. Seoul is meer New York: grote, hoge gebouwen, veel auto’s. De hoeveelheid fietsers in Amsterdam vind ik een beetje eng. Vooral in de spits. Ik zou niet durven zeggen dat ik een Amsterdammer ben. Ik kan niet fietsen. Ik heb geprobeerd te leren fietsen, maar het lukte me niet. Nu rij ik op een scooter.’

301 Amsterdammers hebben de Zuid Koreaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen