Saidou

Burkina Faso

Dit is 
Saidou Kabore (1975)

Woont in
Oost 

Vaderland 
Burkina Faso

In Nederland sinds 
2012 

Beroep 
3D-designer

Dol op 
Rijst met pindasaus

Mist
Atieke. Dat is couscous van maniok met vis en peper en zout en olie. 

Eerste indruk  
De fietsers hebben hier veel haast, in Burkina Faso zijn ze rustiger

Favoriete plek
Oost. Alles heb je hier. Winkels en het is niet ver van het centrum.

Wil begraven worden 
In zijn thuisland

‘In Afrika denken we dat iedereen in Europa een auto heeft. Maar toen ik voor het eerst in Amsterdam kwam zag ik iedereen op de fiets. “Hè?”, dacht ik verbaasd.  Ook vond ik alle huizen op elkaar lijken. Ik woon inmiddels 4 jaar in Amsterdam en nu zie ik dat anders. Ik ben hier gekomen door mijn vrouw. Zij was in Burkina Faso voor projecten en om een school te bouwen. Na een paar jaar op afstand zijn we in 2003 getrouwd en ben ik in Nederland komen wonen. Daarna hebben we een paar jaar in Burkina gewoond, omdat zij daar werk kreeg bij de VN. Omdat haar contract afliep, moest zij terug naar Nederland. En uiteraard gingen mijn kinderen en ik met haar mee.

Van 2006 tot 2010 hebben we samen in Burkina Faso gewoond. De kinderen zijn daar geboren. Mijn zoon is nu acht en mijn dochter zes jaar oud. Ook al waren ze klein toen we naar Nederland kwamen, toch vragen ze vaak: “Wanneer gaan we terug naar Afrika?” Ik mis mijn familie. Iedereen woont daar nog: mijn ouders en mijn twee broers. Vier jaar heb ik ze niet gezien. Net zoals mijn vrienden, ook hen mis ik. Onze droom is om ooit terug te gaan, maar concrete plannen hebben we nog niet. Aan de andere kant zeg ik ook: “Ik ga Amsterdam nooit verlaten.” Het is hier zo rustig. In andere Europese steden zoals Brussel en Parijs is dat anders. Ik was laatst in Brussel, daar komen mensen geld vragen. “Heb je een euro voor me?” Dat zie je in Amsterdam niet zoveel.

Amsterdam is een prima stad voor mij. Er is hier veel vrijheid. Dat is een duidelijk verschil met Burkina Faso. Ik zie hier coffeeshops, wat mij betreft is dat goed. In Burkina Faso kan dat absoluut niet. Je kan zeggen: mensen moeten geen wiet roken, maar dat doen ze toch en hier in Nederland is het tenminste gecontroleerd.’

85 Amsterdammers hebben de Burkinese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen