Ya-Isha

Gambia

Dit is
Ya-Isha Cham (1997)

Woont in
IJburg 

Vaderland
Gambia

In Nederland sinds
2001

Dol op
Theater

Mist
Mijn familie. En de warmte. Niet alleen de warmte als in de temperatuur, maar ook de gastvrijheid, de warmte van de mensen. Je hoeft nooit te bellen of je mee mag eten. Mijn vader koopt voor familie in Afrika 2 schapen. 1 voor de familie en 1 voor oma die het schaap dan weer deelt met buren die geen vlees kunnen kopen.

Gambia in Amsterdam 
Het Oosterpark, de Kiosk van haar moeder was een ontmoetingsplek voor Gambianen

Wil altijd nog
Haar eindexamens halen

‘Ik woon sinds 2001 in Amsterdam. Ik verhuisde met mijn  vader die een relatie kreeg met een Nederlandse vrouw: Anneke. Anneke is mijn tweede moeder. Bij haar woon ik dan ook. Mijn vader en zij wonen niet meer bij elkaar. Mijn biologische moeder is overleden in 2012, maar met haar was ik net zo hecht als met Anneke. Het is een zegen om twee moeders te hebben.

Ik voel me zowel Nederlands als Gambiaans. Ik weet waar ik vandaan kom en heb een hechte band met mijn geboorteland. Mijn normen en waarden zijn niet echt Gambiaans. Zo is het daar vrij normaal om als man meerdere vrouwen te hebben, dat zie ik voor mezelf niet echt.

Ik heb geen relatie. Mijn oudste zussen dollen daar wel eens over. Ik denk dat ik de laatbloeier ben.

Vergeleken met mijn broers en zussen die nog in Gambia wonen ben ik vrijer in mijn doen en laten. Ik kan me compleet op theater richten als ik dat wil. Mijn zus heeft meer de moederrol overgenomen in het gezin sinds onze moeder overleden is. Als oudste dochter ziet ze dat ook echt als haar taak.

Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders zou wonen dan in Amsterdam. De architectuur, de verscheidenheid aan mensen, daar kan ik enorm van genieten. Mijn favoriete plek is het Frankendaelpark in Watergraafsmeer, waar ik in de zomer elke dag was met vrienden. Het is er klein en rustig. Als je me het twee jaar geleden had gevraagd dan zou ik zeggen de Pyramide in het Oosterpark. Maar die is er nu niet meer. Mijn moeder was eigenares van deze kiosk en ik ben daar als het ware opgegroeid.

Ik heb mij in Amsterdam heel veelzijdig ontwikkeld. Ik weet niet of dat ook was gebeurd als ik in Gambia was gebleven. Hier is goed onderwijs en veel dingen die ik interessant vind: schilderen, theater en schrijven. Daar zou ik in Gambia allemaal niet zo mee bezig zijn geweest. Het bestaan is daar te te heftig om je met dit soort zaken bezig te houden.’


 
128 Amsterdammers hebben de Gambiaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen