Tracy

Verenigde Staten

Dit is
Tracy Metz (1954)

Vaderland
Verenigde Staten

In Nederland sinds
1980

Beroep
Journalist

Eerste indruk
De mensen zijn groot, de huizen heel klein

Wil altijd nog
Naar Kinderdijk

Wil begraven worden op
Begraafplaats Zorgvlied

‘Ik ben geboren op een luchtmachtbasis tussen Los Angeles en Las Vegas: Edwards Air Force base. Toen ik naar school ging zijn we naar Los Angeles verhuisd en daar heb ik mijn jeugd doorgebracht en gestudeerd. Na mijn studies Frans en Spaans wilde ik naar Frankrijk en Spanje om in de praktijk deze talen te spreken. Ik zocht naar een goedkoop ticket in Europa en dat bracht me naar Amsterdam.

Toen ik in Amsterdam aankwam dacht ik: “Zo kan het ook.” Ik had nog nooit zoiets gezien. Los Angeles is totaal auto gedomineerd; alles doe je met de auto. Daardoor is er niet of nauwelijks straatleven. In Amsterdam zie je iedereen op de fiets of in de tram.

En dan de oude gebouwen: “Prachtig”. In Los Angeles is een gebouw van vijftig jaar al oud. In Amsterdam is de geschiedenis zo tastbaar. Je voelt dat er zoveel aan het hedendaagse leven voorafgegaan is.

Omdat ik niet geboren ben in Nederland kijk ik nog steeds met de blik van een buitenstaander. Die verbazing draag ik altijd bij me. Ik heb het initiatief genomen tot de maandelijkse live talkshow Stadsleven. Elke keer bespreken we een ander thema dat raakt aan het leven in de steden en Amsterdam in het bijzonder. Bijvoorbeeld over fietsen in de stad. De fiets is het icoon van Amsterdam en ook zo’n democratisch vervoersmiddel. Een dame in pak met hoge hakken aan, stapt gewoon op de fiets. Of de natuur in Nederland, daar blijf ik me over verbazen. Voor mensen uit de Verenigde Staten is natuur wat NIET door mensen gemaakt is, maar in Nederland is alles door mensen gemaakt. En dat noemen ze dan wildernis.

Nederland heeft een sterke collectieve cultuur en omdat je dicht op elkaar zit moet je samen dingen oplossen. In Amerika begin je gewoon weer opnieuw als er iets mis is gegaan. Ruimte zat. Dat kan in Nederland niet.

6.876 Amsterdammers hebben de Amerikaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen