Arabi

Syrië

Dit is
Arabi Ghibeh (1991)

Vaderland
Syrië

In Nederland sinds
2016

Beroep
Acteur

Mist
Zijn moeder, familie, en werk

Eerste indruk
De Europese samenleving, die heel anders is dan in Syrië

Wil altijd nog
Studeren aan de toneel- of theaterschool

‘Zes maanden geleden ben ik in Amsterdam aangekomen. Ik ben een vluchteling en zoals zo veel vluchtelingen kwam ook ik met de boot naar Griekenland en vandaaruit naar Amsterdam. Mijn familie woont nog in Syrië. Ik moest het leger in en dat wilde ik niet. Ik wil niemand doden.

In Syrië was ik acteur. Ik heb gestudeerd aan de toneelacademie en heb in series en films gespeeld. Ik had een normaal leven, net zoals iedereen in de wereld. Je zou kunnen zeggen dat mijn echte leven nu lijkt op een rol in een slechte film. Maar zo wil ik niet kijken, ik kijk naar mijn toekomst. Wat ik hier kan doen. In Syrië heb ik geen toekomst.

Ik mis niks uit het land Syrië. Behalve mijn familie, die mis ik verschrikkelijk. Mijn familie is geweldig. Ik heb ze nu acht maanden niet gezien. Mijn moeder moest huilen toen ik zei dat ik ging vluchten. Maar ze is ook blij voor me omdat ze absoluut niet wil dat ik bij het leger ga. En nu kan ze op Skype zien dat het goed met me gaat. Mijn vader wilde niet dat ik wegging. Maar nu zegt hij: “Thank God dat je daar bent en niet in Syrië”.

Ik woon nu in een Asielzoekerscentrum vlakbij het Bijlmerstation. Amsterdam geeft mij geen slecht gevoel. Mensen zeggen welkom tegen mij. Amsterdam is een goede stad. De mensen hier zijn echt geweldig. Veel mensen helpen me, leren me Nederlands.

Ik hoop op een verblijfsvergunning en dat ik in Amsterdam mag blijven. Volgende week moet ik naar een ander asielzoekerscentrum. Ik kan niks doen, alleen afwachten. Maar ik hoop dat doordat ik acteur ben, ze me in Amsterdam laten blijven. Omdat hier meer mogelijkheden zijn voor een acteur. Ik heb een droom en die wil ik volgen. Uiteindelijk wil ik naar Hollywood. Ik kan niet leven zonder doelen. Iedereen moet een doel hebben.’


397 Amsterdammers hebben de Syrische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen