José

Dominicaanse Republiek

Dit is
José Subero (1978)

Vaderland
Dominicaanse Republiek

In Nederland sinds
2006

Beroep
Architect

Eerste indruk Amsterdam

Een stad met heel veel energie

Wil altijd nog
Een boot kopen

Favoriete plek

De OBA, toen ik hier net kwam wonen heb ik daar heel veel tijd doorgebracht. Het deed me goed om door boeken omringd te zijn.

Mist
De zee waar hij bij opgroeide


In 2006 ging ik studeren in Eindhoven. Natuurlijk ging ik in mijn vrije tijd naar Amsterdam. Mijn eerste keer voelde net zoals het voelt als je iemand ontmoet die je leuk vindt: er ging een schok door me heen. Ik kwam uit het station en kwam in de levendigheid van het stationsplein. Het voelde als thuis. Eindhoven is veel rustiger.

Toen ik eind 2008 op bezoek was bij een vriend in Amsterdam en er bij toeval een huis aangeboden werd, zei ik gelijk: Ja. Ik moest zelf in Eindhoven een week later mijn huis uit en dit was echt op het goede moment op het juiste tijdstip ergens zijn en zomaar tegen een huis aanlopen. De eerste periode in Amsterdam was dan ook een fantastische tijd. Ik nam de tijd om mijn nieuwe plek te ontdekken en genoot van de cultuur en energie die de stad heeft.

Nu woon ik samen met mijn vriendin en we hebben een dochter van 14 maanden. Ik ben nu op een punt dat ik zoek naar de juiste balans in de stad. Ik waardeer de goede dingen die de stad me geeft en accepteer de mindere kanten. Ik hou heel erg van de ruimte en onafhankelijkheid die ik hier heb, maar je kan je daardoor ook geïsoleerd voelen. Alleen met mensen om je heen.

Natuurlijk mis ik mijn familie, maar ik geniet ook wel van dat alleen zijn hier. Het met zijn drieën zijn en alleen voor ons zelf beslissingen nemen. Dat is niet negatief bedoeld, want ik mis echt wel de hechtheid en steun van mijn familie, maar ik ben nu door de afstand ook in staat te reflecteren op mijn eigen jeugd, opvoeding en ouders. Het geeft me de ruimte hier om zelf uit te vinden wat goed is.

Het water van Amsterdam raakt me. Misschien wel door de geur. Ik ben opgeroeid aan zee en onbewust verlang je toch naar iets wat je niet hebt. In Eindhoven voelde ik me ook een beetje ongemakkelijk en dat komt denk ik door het gebrek aan water.

De Dominicaanse Republiek en Amsterdam zijn twee plekken die in mijn hart zitten en totaal anders zijn. Ik waardeer wat ik hier heb en wat ik daar heb. Ik ben nu in de positie dat ik twee plekken heb, die me beiden het beste geven.  In plaats van verlangen naar de ander, begrijp ik nu dat ze verschillend zijn en dat respecteer ik.


921 Amsterdammers hebben de Dominicaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen