Cris

Chili

Dit is
Cris Toala Olivares (1982)

Vaderland
Chili

In Nederland sinds

2005

Beroep
Fotograaf

Eerste indruk Amsterdam
Het unieke geluid van de trams

Wil altijd nog
een tweede fotoboek over Amsterdam maken 

‘Mijn komst naar Nederland zie ik als een tweede kans in mijn leven. Op twintigjarige leeftijd kwam ik hier om te studeren. Ik kwam met niks, mijn hoop was mijn rugzak. Mijn vader onderhield in Chili de familie, maar toen hij overleed toen ik tien jaar was, kon de familie niet voor mij zorgen. Ik kwam op straat te staan en moest werken: regelrechte kinderarbeid.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen. Mijn eerste bijbaantje in Amsterdam was in de thuiszorg en als ze vroegen: “Cris wil je voor me zorgen, kun je me helpen?” dan sprong ik voor ze op de fiets. Ik werkte voornamelijk bij hogeropgeleiden en in de pauze zat ik altijd met thee en koekjes naar hun boekenkasten te kijken. “Wil je de boeken lezen?” vroegen ze dan. Waarop ik: “Graag!” antwoordde en zo heb ik Nederlands geleerd.

Je moet wel verliefd worden op Amsterdam. Wij wonen in een openluchtmuseum. De eerste paar maanden wilden we alleen maar bij elkaar zijn, Amsterdam en ik. Elke dag. Met haar magische licht, dat breekt op het water. Inmiddels heb ik me opgewerkt tot een gerenommeerd fotograaf en heb ik onder andere het boek The Amsterdam Canals gemaakt. Ik ben nu niet meer een Chileense fotograaf, maar ik sta bekend als Dutch photographer in de wereld.

Ik ben enorm dankbaar dat ik me tot zo’n bevoorrechtte positie heb kunnen opwerken. Als ik in Chili was gebleven, was ik niet zo ver gekomen. Zuid-Amerika houdt zich vast aan het Amerikaanse systeem van rich and poor. Een dubbeltje zal in Chili nooit een kwartje worden. Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, nederig. Maar mijn thuisbasis is Amsterdam. Door mijn foto’s vertegenwoordig ik het land. En daar ben ik heel trots op!’ 


464 Amsterdammers hebben de Chileense nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen