Elisete

Brazilië

Dit is
Elisete Cabral Silva (1970)

Vaderland
Brazilië

In Nederland sinds
1993

Beroep
Pedagogisch medewerker

Dol op
Lekker eten

Wil altijd nog
Een dansschool voor kinderen beginnen

Mist
De kookkunsten van haar moeder  

‘Bij ‘t Blauwe Theehuis heb ik mijn man Renko ontmoet. Daar werkte een vriend van me en ik had afgesproken om een groepje vrienden van hem Portugese les te geven. Ik ging op een lege stoel zitten, Renko, een van de vrienden die ik niet kende, was net een biertje halen, en toen hij terug kwam vroeg hij zijn stoel terug. Ik was in shock. Ik was net twee maanden in Brazilië geweest, waar mannen alles voor je doen. Ze houden de deur voor je open, ze dragen je tas… In het vliegtuig onderweg naar Amsterdam merk je al het verschil. Niemand die je helpt je koffer te pakken boven je hoofd. “Ik ben weer in Amsterdam!” denk ik dan.

Als ik niet net in Brazilië was geweest, had ik waarschijnlijk tegen Renko gezegd: “Je naam staat toch niet op die stoel?” Maar na al die beleefdheid uit Brazilië schrok ik en stond ik meteen op. Ik schaamde me zelfs een beetje.

Ja, typisch Amsterdams noem ik zijn opmerking. Of het typisch Nederlands is, weet ik niet. Als dit in Zeeland was gebeurd, hadden ze me misschien niet om die stoel gevraagd, omdat ze zouden denken dat ik het niet kon verstaan. Maar ze hadden heus de stoel ook terug gewild!

Renko en ik zijn nu getrouwd en we hebben twee kinderen: Renske en Willem. Ik ben dol op Nederlandse namen. Renske is een combinatie van onze namen en het is helemaal mooi dat de oma van Renko ook Renske heette. Je kinderen vernoemen is in Brazilië heel belangrijk. Willem heb ik vernoemd naar mijn Nederlandse vaderfiguur. Toen ik net in Amsterdam woonde, maakte ik bij mensen thuis schoon om mijn studie te bekostigen. Zo ook bij meneer Willem. Hij is heel belangrijk voor mij geworden en drie keer per week fietste ik het hele Vondelpark door, op weg naar hem. Helaas werd hij ziek toen ik zwanger was van mijn tweede kind en overleed hij. Ik noemde mijn zoon daarom Willem en daar ben ik nog steeds super blij mee.’

1.065 Amsterdammers hebben de Braziliaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen