Samsi

Sierra Leone

Dit is
Samsi Barry (1986)

Woont in 
Zuid

Vaderland
Sierra Leone

In Nederland sinds
2002

Beroep

Administratief medewerker

Sierra Leone in Amsterdam

De Dam waar hij samenkwam met Afrikaanse vrienden

Wil altijd nog
Varen door de grachten en een goed, Sierra Leoons of West-Afrikaans restaurant in Amsterdam willen ontdekken

‘In 2002 ben ik met de boot gevlucht uit Sierra Leone. Ik weet niet hoe lang het heeft geduurd, maar uiteindelijk kwam ik aan in Rotterdam. Dat ik in Nederland terecht kwam, was puur toeval. Ik wist niet waar ik aan zou komen. Ik was zestien jaar oud en ging alleen. Mijn ouders leven niet meer en ik weet niet waar mijn broertje is.

Ik heb me meteen bij de politie gemeld en om hulp gevraagd. Nadat de politie me had opgevangen, werd ik heel erg ziek. Ik werd naar het AMC ziekenhuis gebracht en heb daar zes maanden gelegen voor ik weer beter was. Daarna kwam ik in een huis met leeftijdsgenoten in Amsterdam-Noord te wonen.

Ik vond Amsterdam groot, met zoveel mensen en zoveel gebouwen. De verschillen met Sierra Leone zijn enorm. Hier is iedereen druk met iets bezig lijkt het wel. In die eerste tijd leerde ik veel nieuwe dingen. Ik ging naar school en ik leerde zelfstandig wonen.

Het was ook een moeilijke tijd. Ik dacht dat ik de enige hier was. Maar op een gegeven moment bleken er mensen te zijn in dezelfde situatie als ik, die ook uit Sierra Leone kwamen. Toen ik dat ontdekte, werd alles beter.

Amsterdam was voor mij de eerste veilige plek hier en de sfeer is leuk. Sinds ik hier woon, ben ik nooit ergens anders meer naartoe gegaan, tot afgelopen december. Toen ging ik voor het eerst in dertien jaar terug naar Sierra Leone. Het was spannend, maar ook leuk en de mensen waren aardig. Wel had ik er meer van verwacht, maar het is er nog steeds hetzelfde. Het leven is daar moeilijk en zwaar. Ik miste Amsterdam en wilde graag weer naar huis.

Ik voel me niet gediscrimineerd hier, al word ik soms wel aan de deur geweigerd bij het uitgaan. Dan is het een avond voor ‘vaste klanten’, ze denken dan waarschijnlijk dat ik een crimineel ben. Daar word ik wel boos om, maar wat kan je doen? Amsterdam zou ook ’s nachts zo open moeten zijn als overdag. Jongelui die problemen willen, moet je weigeren ja, maar de portier moet dan wel eerst goed kijken, met je praten en niet meteen oordelen. Dat mag echt beter worden.’ 

200 Amsterdammers hebben de Sierra Leoonse nationaliteit


 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen