Andreas

Zwitserland

Naam
Andreas Grütter (1956)

Woont in
Centrum (Nieuwmarkt)

Vaderland
Zwitserland

In Nederland sinds
1990

Beroep
Strijkstokkenmaker

Dol op
Klassieke muziek

Mist
De Zwitserse bergen

Eerste indruk Amsterdam
Lekker rommelig vergeleken met Zürich

Ik ben hier niet geboren, dus om me een Amsterdammer te noemen vind ik respectloos tegenover geboren en getogen Amsterdammers. Maar ik hoor er zeker wel bij. Ik heb geen heimwee naar Zwitserland. Ik voel me niet heel erg verbonden met Zwitserland, ook al is het mijn geboorteland. Dat kan ermee te maken hebben dat mijn moeder joods is. Toch moet ik toegeven dat ik mijn Zwitserse paspoort nog altijd niet heb weggedaan.

Ik heb twee kinderen, een dochter van tweeëntwintig en een zoon van zeventien jaar. Ik denk dat zij zich heel erg Amsterdams voelen. Of misschien kan je ze beter Nieuwmarktkinderen noemen. Kinderen van alternatieve ouders die in het centrum van de stad opgroeien, met meer vrijheid dan andere kinderen. Ze zien al vroeg de hoeren en criminaliteit, dat is voor hun niets nieuws en ook niet interessant.

Toch is hun jeugd niet zo veel anders dan mijn eigen jeugd. Hoewel Zurich misschien iets burgerlijker is. Amsterdam heeft mij een gevoel van vrijheid gegeven. Volgens mij ben ik een van de weinige ambachtsleden in het centrum, dat is dan wat ik Amsterdam teruggeef. Ik ben strijkstokkenmaker en heb een atelier aan de Oudeschans. Het zou mooi zijn als er meer ambachten in de stad zouden zijn, want dat geeft meer leven. Als je vroeger door de straten van Amsterdam liep, zag je de smid en de timmerman buiten bezig. Nu zie je niks meer en dat is saai.

430 Amsterdammers hebben de Zwitserse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen