Antonio

Panama

Dit is
Antonio Jose Guzman (1971)

Woont in
Noord

Vaderland
Panama

In Nederland sinds
1997

Beroep

Beeldend kunstenaar

Mist
Het strand en het Oerwoud

Wil dat zijn as uitgestrooid wordt in
de Amstel en een deel in het Panama-kanaal

Panama in Amsterdam
Hanneke’s boom

‘In Panama begrijpt niemand waarom ik hier wil wonen. Panama is een rijk land, er is werk in overvloed en Panamezen zijn één van de meest gelukkige mensen ter wereld. Ik mis Panama en mijn familie wel, maar ik heb hier mijn kind, mijn vrouw, mijn kunstpraktijk, een grote groep vrienden en ik hou ontzettend veel van Amsterdam.

Mijn leven in Amsterdam bestaat tot nu toe uit drie fases. De eerste fase waren de jaren negentig. De tijd van de elektronische muziek, het vrije spirituele leven en van de kraakpanden. Mijn eerste woning was ook in een kraakpand, die ik had verkregen via de krakerbeweging. Op donderdagavond was er een kraakspreekuur in het woon- en werkpand Vrankrijk in de Spuistraat, daar hing een lijst van alle beschikbare ruimtes, en daar nam je dan je intrek.

Aan het eind van de jaren negentig was de elektronische muziek een beetje gecommercialiseerd. De Roxy bestond niet meer en alles werd duurder door de invoering van de euro. In 2003 ging ik naar de kunstacademie. Daarvoor had ik me in 1997 ook al aangemeld, maar het was toen te duur voor me, omdat ik zonder Nederlands paspoort geen studiefinanciering kreeg. In 2003 had ik dat inmiddels wel en kon ik gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Dat was de tweede fase.

Ik zit nu in de derde fase. Mijn vrouw en ik hebben een zoon van bijna twee jaar oud: Loek Camilo. Mijn relatie met de stad is daardoor vernieuwd, want ik kijk er nu naar door de ogen van Loek. In de periferie zijn er veel kindvriendelijke plekken, zoals op IJburg of in West of Noord, maar doordeweeks zie je daar niet veel mensen.

De binnenstad is gezelliger, maar dan denk ik weer: “Wat is veilig voor Loek?” Voor hem zijn we ook op zoek gegaan naar een grotere woning, maar onder de twee ton kunnen we in het centrum niks vinden. Ik ben echt een Amsterdammer geworden, maar uit noodzaak gaan we  toch in andere steden kijken voor een leuk huis met een tuin voor ons zoontje Loek. Daar moet de gemeente Amsterdam voor oppassen, dat mensen niet de stad uit trekken omdat het niet meer te betalen is.’


12  Amsterdammers hebben de Panamese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen