Abdessatar

Tunesië

Dit is
Abdessatar Tlili (1960)

Woont in
Oud-West

Vaderland
Tunesië

In Nederland sinds
1986

Beroep
Chefkok en eigenaar van Restaurant Zina 

Mist
Het buitenleven

Wil altijd nog

naar een Mediterraanse markt waar je buiten kan eten

Tunesië in Amsterdam
Vondelpark en restaurant Zina in de Bosboom Toussaintstraat


Onder de indruk van
Het feit dat Amsterdam gebouwd is op water. Zo uniek.’

 

‘Het was puur toeval dat ik in Amsterdam terecht kwam. Ik was aan het reizen en ik vond het hier leuk, dus ben ik gebleven. Ik ben getrouwd met een Nederlandse vrouw. Akke heet ze. We hebben elkaar ontmoet in een café. Ik was chagrijnig door een vervelende dag op mijn werk en ging een borreltje drinken. Ik kwam de kroeg binnen en daar zat zij. Ze keek me aan en bleef me aankijken, en we raakten aan de praat. Ze vroeg me waar ik vandaan kwam en ik vertelde dat ik uit Tunesië kom. “Daar ga ik over twee weken naartoe op vakantie”, zei ze. Ik heb haar toen cadeautjes voor mijn familie meegegeven en ze heeft drie dagen bij mijn familie gelogeerd.

Veel mensen zeiden tegen Akke: “Pas op, hij is een Arabier, een moslim.” Op een dag zei ik voor de grap tegen haar: “Zullen we trouwen?” “Nee”, zei zij. Later kwam ze daarop terug. We zijn getrouwd op een maandag in de Haarlemmerstraat. We hebben een zoon van twintig jaar: Marwen. Hij is enig kind. Kinderen hebben in Amsterdam is duur. Ik kom uit een andere cultuur, waarin je veel meer voor de kinderen van een ander zorgt. Als jij werkt, gaat je kind naar je zus of naar de buren. Hier heb je niemand. Alleen de crèche, die veel geld kost en waar dan weer een wachtlijst voor is. Dat ontmoedigt om nog een kind te krijgen.

Ik pas me aan in Nederland. Eén keer per jaar ga ik naar Tunesië, maar na dertig jaar in Amsterdam moet ik me daar ook elk jaar weer aanpassen. Daar voel ik me ook een buitenlander. Toch zou ik, als ik met pensioen ben, om en om willen wonen: een paar maanden in Nederland en een paar maanden in Tunesië. In Tunesië kom ik dan meer om te rusten en van het leven te genieten. Om het buitenleven en de zon. Mijn favoriete plek in Amsterdam is het Amsterdamse bos. Het is maar een klein bosje in een grote stad, maar het geeft me vrijheid. In het Amsterdamse bos ben ik gelukkig en kan ik lekker tot mezelf komen.’


134 Amsterdammers hebben de Tunesische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen