Halldóra

IJsland

Dit is
Halldóra Thórsdóttir (1984)

Woont in Amsterdam
Oost

Vaderland
IJsland 

In Nederland sinds 
2009 

Beroep 
Wiskundige

Eerste indruk 
Een stad met veel geschiedenis en weinig auto’s 

IJsland in Nederland
De geur van de zee 

Mist
De taal en de natuur.’

Favoriete plek
Ik woon in Oost en ik houd van Oost. Het Flevopark vind ik hartstikke leuk. En ik vind het ook leuk om door Zeeburg te wandelen op het KNSM-eiland.’

Wil haar as laten uitstrooien op 
IJsland

‘In Augustus 2009 kwam ik naar Amsterdam voor mijn studie. Ik wilde naar een goede universiteit, in een stad die leuk en interessant is. Ik was nog nooit in Amsterdam geweest, maar ik was ervan overtuigd dat het er leuk zou zijn. En nu ik er woon, kan ik dat alleen maar bevestigen.

Van tevoren dacht ik dat Amsterdam een veel grotere stad zou zijn dan het eigenlijk is. Misschien kwam dat omdat iedereen Amsterdam kent en het wereldberoemd is. Maar het is hier eigenlijk heel klein, je kan overal op de fiets komen. Het is een menselijke stad. Door hier te wonen, ben ik zelf minder streng geworden over hoe dingen zouden moeten zijn. IJslanders zijn bijvoorbeeld gechoqueerd over de prostitutie in Amsterdam. Dat zouden ze in IJsland nooit goedkeuren.

Wat me ook erg opvalt aan Amsterdammers, is de directheid die mensen hier hebben. Je krijgt altijd heel eerlijke feedback. Amsterdammers zijn niet bang om kritiek te leveren. Dit doen ze niet op een gemene manier, maar juist constructief. Dat vind ik goed. Nadeel van deze directheid is dat je soms helemaal niet zit te wachten op die mening. Zo was mijn zus een keer met vriendinnen op het strand om voor het eerst te vliegeren en dat lukte allemaal niet zo goed, toen er een man langsliep die zei: “Wat gaat het slecht met jullie. Ik heb een zoontje van zes jaar en die kan het veel beter.”

Ik heb samen met mijn Nederlandse vriend een dochter van zes maanden. Mijn familie zou denk ik liever hebben dat ik dichterbij woonde, maar mijn ouders hebben ook in het buitenland gewoond, dus ze snappen het wel. Ik praat IJslands tegen mijn dochter, zodat ze later ook met haar IJslandse familie kan praten, en mijn vriend spreekt Nederlands tegen haar.’

120 Amsterdammers hebben de IJslandse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen