Yve Baya

Congo

Dit is
Yve Baya (1986) 

Vaderland
Congo

In Nederland sinds
1996

Woont in Amsterdam
Zuidoost

Beroep
Filmmaker, muzikant en MC van de band Yve

Mist
Dat vind ik lastig om te weten, ik ken Congo niet. Ik voel me eerder verplicht om erheen te gaan omdat het de plek is waar ik ben geschapen, dan om erheen te gaan omdat ik het mis.

Is dol op
Op muziek en beeldende kunst

Wil altijd nog
Een rondleiding krijgen door grachtenpanden

 

‘In 1996 kwam ik als vluchteling van Congo naar Nederland, samen met mijn vader, broertje en zussen. Mijn vader wilde ons een betere toekomst geven. We waren eerst naar Duistland gegaan, waar mijn ouders uit elkaar gingen. Mijn vader heeft ons toen ontvoerd naar Nederland. Al snel werd de kinderbescherming erbij gehaald en kwam ik terecht in verschillende kindertehuizen. Zo belandde ik in 1998 in een tehuis in Amsterdam Zuid. Dat was een hele nieuwe wereld voor me, in de stad ging alles snel en het was er heel druk.

Zowel in het tehuis als op mijn school was het een mengelmoes van verschillende culturen. Die multiculturele samenleving was heel belangrijk voor me, al had ik dat toen niet in de gaten. Als ik er nu op terugkijk, realiseer ik me dat het daardoor kwam dat ik me niet vreemd of anders voelde. Ook al was het in het begin hier wel heel erg wennen. Ik was best wel een stille jongen. Ik keek de kat uit de boom en voelde me niet heel erg thuis. Ik voelde me een buitenbeentje, in alles. Gedurende mijn reis naar Nederland had ik al mijn emoties opgekropt. Daardoor zocht ik mijn toevlucht in creativiteit, in plaats van in rekensommetjes.

In Amsterdam kwam ik in een omgeving terecht met meer jongeren zoals ik. Ik kwam op plekken waar ik niet veroordeeld werd om wie ik was. De stad heeft mij gestimuleerd om creatief te zijn. Hier was het niet gek om voor je dromen te kiezen. Mensen hebben hier de ballen om hun dromen na te jagen, om niet bang te zijn, maar om te geloven in zichzelf en in je eigen creativiteit.

Ik woon nu vijftien jaar in Zuidoost en dat is de plek waar ik ben gevormd. Ik vind het fijn om naar het centrum te gaan, waar het leven snel gaat. Zuidoost is een dorp op zich en heel laidback. In het centrum van de stad kan je doorgaan tot de volgende ochtend, je hoeft niet naar huis en alles kan en alles mag. Je wordt niet raar aangekeken als je van het leven geniet. De snelheid die me bij mijn eerste kennismaking overviel, is nu de snelheid waar ik van houd. Ik ben een Amsterdammer geworden.’

52 Amsterdammers hebben de Congolese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen