Kanykei

Kirgizië

Dit is
Kanykei Dordoeva (1992)

Woont in
Oostelijk Havengebied

Vaderland
Kirgizië

In Nederland sinds
2013

Beroep
in de bedrijfsfinanciën

Eerste indruk
de frisse lucht

Dol op
fietsen door Amsterdam

Mist 

De kleurrijke kleding die er gedragen wordt. Hier dragen mensen meer neutrale en vaak zwarte kleding.

Kirgizië in Amsterdam                                 :          
Net buiten de stad, bijvoorbeeld als je naar Ouderkerk aan de Amstel fietst. Het landschap is daar natuurlijk wel anders dan in Kirgizië, maar het gevoel van ruimte en in de natuur zijn, doet me wel aan Kirgizië denken. Dan komen er ook herinneringen aan vroeger boven, toen gingen we om het weekend met mijn vader wandelen in de bergen.’

Wil altijd nog 
het Nationale Opera & Ballet bezoeken

‘De eerste keer dat ik in Amsterdam kwam, was in 2012. Ik logeerde met vrienden in een hostel midden op de Wallen. Heel toeristisch die buurt, en met enorme contrasten. Ik vond het een zeer interessante stad. De tweede keer dat ik in Amsterdam kwam, was ook gelijk het moment dat ik ernaartoe verhuisde. Dat was in de zomer van 2013 om een master aan de UvA te gaan volgen.

Ik merkte toen vooral de frisse lucht op. De lucht ruikt hier naar zee of water. Ik viel als een blok voor de stad en dat had ook te maken met mijn studie en de gebouwen van de UvA. Dat zijn prachtige, historische gebouwen. Ik leerde de stad kennen op de fiets en dat was een hele uitdaging.

Amsterdam heeft een individualistische en onafhankelijke cultuur. Amsterdammers denken eerst aan zichzelf, waarmee ik niet bedoel te zeggen dat ze onaardig zijn, maar die houding verschilt van die in Kirgizië. Daar heb je meer een collectieve samenleving waarin alles draait om familie en schoonfamilie.

Tijd is hier ook belangrijk. Iedereen is altijd aan het plannen, minstens drie weken vooruit. In Kirgizië zijn mensen vrijer en ga je spontaan ergens langs, of je belt op of je daar die avond nog kan eten. Ik ben in de afgelopen drie jaar wel een beetje een Amsterdammer geworden. Ik plan steeds meer.’

31 Amsterdammers hebben de Kirgizische nationaliteit180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen