Elizabeth

Kenia

Dit is
Elizabeth Njeru (1977)

Vaderland

Kenia

In Nederland sinds
2000

Beroep
Keniaanse cateraar

Eerste indruk Amsterdam
Het voelde als thuiskomen

Dol op
Dansen

Wil altijd nog
Typisch Afrikaanse producten verkopen in Amsterdam 

‘Door eten leer je van andere culturen te houden. Buitenlandse visite neem ik daarom altijd mee naar restaurant Moeders op de Rozengracht. Daar gaan we dan Hollandse kost eten, zoals stamppot. Zelf wil ik de Keniaanse keuken naar Nederland brengen en  daarom ben ik een eigen cateringbedrijf begonnen: Mama Kenia, Very lekker! Het is een eerbetoon aan mijn moeder. Hoe ouder ik word, hoe meer ik terug ga denken aan mijn jeugd. En dan voornamelijk aan mijn moeder en hoe ontzettend belangrijk haar rol was in de opvoeding van mij en mijn vier zusjes. Mijn moeder is een superlieve vrouw die in het zonnetje gezet mag worden. De hele wereld mag haar leren kennen. En dus wil ik haar eren door haar gerechten voor Nederland te koken, mijn tweede thuis. Ik trakteer Nederland op de lekkerste Keniaanse hapjes die zijn bereid met verantwoordelijk geproduceerde ingrediënten.

Mijn specialiteit is de Mama Kenia samosa. Deze lever ik bijvoorbeeld aan herberg het Mandelahuisje in Amsterdam Noord. Samosa is een knapperige driehoek van deeg barstensvol smaak. Hij kan gevuld worden met verschillende vullingen, zoals rundvlees, geitenvlees of aardappel. Het valt me op dat de Keniaanse keuken heel toegankelijk is voor Nederland. Niet heet, gemaakt met veel vergelijkbare basisingrediënten als in de Nederlandse keuken en geserveerd met een boel gezelligheid aan tafel.

Ik kook veel zelf, daar houd ik van! En als ik met anderen werk, is het mijn streven om Nederlanders en Kenianen samen te laten werken. Eerst dacht dat ik alleen met Kenianen te gaan werken, om werkgelegenheid te creëren. Maar later dacht ik: “Nee, zo kan ik juist verschillende nationaliteiten met elkaar in contact brengen en mensen met andere culturen van elkaar laten leren.” Dat wil ik graag. Het is mijn manier om ons Nederland nog een stukje mooier te maken. Mama Kenia is dus ook echt een sociaal bedrijf dat midden in de maatschappij staat.

Wat ik hier echt mis zijn Choma Zones. Dat zijn terrassen waar ze Nyama Choma maken, een Keniaanse favoriet. Nyama Choma is gebraden vlees van de barbecue, vaak met geitenvlees, maar het gaat eigenlijk vooral om de sfeer die op zo’n terras hangt. Van Kenianen die ontspannen zitten te genieten met een Tusker Baridi, een Keniaans biertje, in de hand. Heerlijk!

Ik vind het heel tof hoe open-minded en nieuwsgierig mensen hier zijn in Amsterdam. Ook met mijn Keniaanse gerechten. Iedereen wil het proeven. Het gezegde: “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”, gaat in Amsterdam niet op. Eerder het tegenovergestelde: “Wat de boer niet kent, dat proeft hij graag!”

76 Amsterdammers hebben de Keniaanse nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen