Deborah

El Salvador

Dit is
Deborah Saraj-Ridelman (1983)

Vaderland  
El Salvador 

In Nederland sinds
1989

Beroep
Inkoper in de textielbranche

Eerste indruk Amsterdam  
Ze zag er voor het eerst in haar leven sneeuw

El Salvador in Amsterdam
Dat is nergens. Maar soms ruik je een vleugje van iets op de Albert Cuyp dat doet denken aan El Salvador.

Mist
Mijn familie, het weer, het eten, het strand en de ontzettend vriendelijke mensen.

Zou graag in Amsterdam vinden 
Pupusas, ik mis de smaken van daar heel erg.

Wil altijd nog 
Een eigen showroom openen 

‘Ik was zes jaar toen ik naar Nederland kwam. Mijn moeder is Nederlandse en mijn vader Salvadoraan. Ze hebben elkaar ontmoet in een kibboets in Israël. Ik ben geboren aan het begin van de burgeroorlog. Mijn vader is arts en heeft tijdens zijn werk in de oorlog de meest vreselijke dingen gezien. Mijn zusje is anderhalf jaar jonger dan ik en meervoudig gehandicapt. Dat is een van de redenen van mijn ouders geweest om naar Nederland te gaan. De zorg hier is veel beter.

We gingen in Brabant wonen en ik herinner me nog goed een van de eerste keren dat we een uitje maakte naar Amsterdam. Mijn neefje was erbij en hij wilde zijn trui voor zijn mond houden, omdat hij dacht dat je dood ging als je wietrook op straat inademde. Het was mooi weer en heel druk op straat. Je zag veel verschillende mensen. Een mix van nationaliteiten en er waren veel toeristen.

In El Salvador denken ze dat we in Amsterdam de hele dag jointjes roken en over de Wallen lopen. Ook vinden ze de Gay Pride heel gek, daar kunnen ze zich echt niks bij voorstellen. Wat ze ook raar vinden, is om eerst samen te wonen en kinderen te krijgen voordat je trouwt. In El Salvador werkte mijn moeder als lerares op de school van mijn opa, waar ze een keer onder schot werd gehouden. En het eerste waar ze toen aan dacht, was dat men erachter zou komen dat ze niet getrouwd was met mijn vader, terwijl ze wel samenwoonden. Zo belangrijk is dat daar.

Zelf ben ik getrouwd na de geboorte van mijn eerste kind. Mijn man is een geboren en getogen Amsterdammer. Voor hem voelt IJburg, waar we nu wonen, al als buiten de stad. Maar ik zit nu in een fase dat ik de voordelen van de stad even niet zie. Amsterdam geeft in de zomer zo’n heerlijk gevoel: de grachten, de negen straatjes, het Amsterdamse bos. Het is allemaal even geweldig. Ik voel me dan ook heel trots dat ik hier woon. Maar in de winter met twee kinderen in huis, vind ik het hier maar klein en mis ik het groen.’

8 Amsterdammers hebben de Salvadoraanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen