Sandra

Irak

Dit is
Sandra Shamoon (1988)

Vaderland
Irak

In Nederland sinds
1998

Beroep
Schoonheidsspecialiste

Dol op
Mijn familie

Mist
Haar oude buurt in Irak waar ze is opgegroeid

Wil altijd nog

Grondstewardess worden en op Schiphol werken

‘In 1998 ben ik samen met mijn ouders en mijn broer gevlucht uit Irak. Ik ben de jongste uit een gezin van negen kinderen. Mijn oudere broers en zussen waren al eerder gevlucht en wonen nu over de hele wereld. Toen wij vluchtten was ik tien jaar. Daarna hebben we negen jaar in asielzoekerscentra gewoond.

 In 2010 verhuisden we naar Amsterdam Zuidoost. Ik kende Amsterdam al goed en het voelde een beetje als thuis. Maar toch kan ik niet van Amsterdam genieten. Er hangt een grote donderwolk boven, want ik heb hier geen identiteit. Ik ben legaal in Nederland, maar ik krijg geen paspoort omdat ik geen officiële papieren heb waaruit blijkt dat ik ben wie ik ben en dat ik daadwerkelijk uit Irak kom. Die papieren moeten uit Bagdad komen, maar op de een of andere manier lukt dat niet en daarom ben ik nu noch Nederlandse, noch Irakese. Dat beïnvloedt mijn hele zijn. Toen ik hoorde dat ik geen paspoort kreeg, stortte mijn wereld in. Ik werd depressief en lag nachtenlang huilend in mijn bed.

Ik droom van een baan als grondstewardess. Ik hou van het omgaan met mensen, om ze te helpen. En ook al kan ik zelf niet weg en heb ik zelf de vrijheden niet van de reizigers, toch trekt de magie van het vliegveld me. Of misschien wel juist daarom.

 Ik ben uit Irak gevlucht om rust en zekerheid te krijgen, maar ik heb het niet gekregen. Ik kan niet volop van Amsterdam genieten. In mijn achterhoofd en in mijn hart voel ik me niet compleet. Pas als ik een paspoort heb, kan het leven beginnen. Dan komt er zekerheid in mijn leven.’

628 Amsterdammers hebben de Irakese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen