Inoussa

Niger

Dit is
Inoussa Adamou (1966)

Vaderland
Niger

In Nederland sinds
1990

Beroep

Logistiek medewerker

Dol op
Fitness

Mist

De openheid van de mensen en het sociale leven in Niger

Wil altijd nog
Het paleis op de Dam van binnen zien

‘In 1990 kwam ik aan in Amsterdam. Ik was toen een jongeman van vierentwintig jaar, op zoek naar avontuur en wist nog niet dat ik hier voor altijd zou blijven. Ik werd verliefd op een vrouw en we kregen een kind. Ondanks dat de relatie is uitgegaan, bleef ik in Nederland. Mijn tweede Nederlandse vriendin leerde ik kennen in de discotheek Soulkitchen. Met haar heb ik twee kinderen, maar inmiddels wonen wij ook niet meer bij elkaar. Ik woon in de Jordaan, mijn ex-vriendin woont met onze twee kinderen in Zuidoost. We kunnen niet samen onder één dak wonen. Cultuurverschillen spelen daar zeker ook een rol bij.

Nederlanders zijn veel opener. In Niger durven mensen hun emoties niet te laten zien. Als een Amsterdammer jou bijvoorbeeld aardig vindt, dan zeggen ze dat. En als ze je niet mogen of als iemand iets doet wat je niet wil, dan zeggen ze hier: “Sorry, stop daar mee.” Dat vind ik goed. Dan weet je: deze persoon wil mij niet. In Niger blijf je vriendelijk om de ander niet boos te maken, ook al mag je diegene niet. In Niger hebben we veel respect voor ouderen. Sommige dingen zeg je niet tegen je vader of moeder. Iets wat hier heel normaal is. Mijn kinderen zeggen bijvoorbeeld tegen hun moeder als ze iets niet begrijpt: “Ben je dom ofzo?” In Niger durf je dat niet te zeggen. Sterker nog: het komt niet eens in je op om zoiets te zeggen tegen een oudere. Zelfs niet als diegene echt dom is. Uit respect. Ik word dan ook boos als mijn kinderen zoiets zeggen. Zo praat je niet tegen je moeder!

Nigerezen zijn socialer. Als ik iemand uit Niger ontmoet in Amsterdam ga ik meteen met hem om alsof het een broer van me is. We helpen elkaar. In 1990 waren er trouwens maar twee mensen uit Niger in Amsterdam. De meesten wonen in Brussel. Er is niets in Amsterdam wat lijkt op Niger. Daar heb je de Sahara en droogte. En heel veel giraffen. In Niger heb je de meeste giraffen in heel Afrika.’

24 Amsterdammers hebben de Nigerese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen