Anush

Armenië

Dit is
Anush Avetisyan (1977)

Vaderland
Armenië

Woont in 
Nieuw West 

In Nederland sinds 
2001 

Beroep
Projectontwikkelaar

Mist
Het delen van maaltijden met familie en vrienden en de bergen. Nederland is zo plat. De eerste keer in Amsterdam zat ik maar te wachten tot ik een heuvel zag.

Eerste indruk van de stad Amsterdam

Deed haar aan Jerevan denken
‘Ik heb in Amsterdam voor het eerst zoveel verschillende soorten nationaliteiten bij elkaar gezien. In Armenië heb je dat niet. 99% van de inwoners is Armeens. Hier zijn mijn buurvrouwen Portugees, Spaans, Turks en Nederlands. Die mix is heel goed. Ik ben vrienden met mensen van allerlei komaf. Nationaliteit maakt mij niet uit. Het gaat er om of je een klik hebt met elkaar. Of je bij elkaar past. Ik ben gelukkig als ik mensen kan helpen. Bijvoorbeeld in Armenië zag ik dat mensen het moeilijk hadden door de economisch zware situatie. Ik heb toen dingetjes verzonnen om mensen aan het werk te zetten. Simpelweg geld aannemen, dat willen Armeniërs niet, daar zijn ze te trots voor. Dus heb ik gevraagd of ze wilden helpen met de renovatie van mijn huis.

Ik creëer Armenië in mijn eigen huis. Door bijvoorbeeld barbecues te geven. Op z’n Armeens. Waarbij een populair gerecht zwart verbrande aubergine is. De eerste keer dat een vriendin dit zag, was ze verbaasd dat dit zo hoorde. Ze dacht dat ik niet op zat te letten en de aubergine per ongeluk aan had laten branden. Maar het geeft een hele andere dimensie aan de aubergine smaak. In Armenië zijn er wel 100.000 gerechten met aubergines. We maken er zelfs jam van. Muraba heet dat. Een vloeibare jam, waarin de aubergine stukjes nog duidelijk zichtbaar zijn.  Zo’n Muraba maken we ook van walnoten. Dat is echt het ultieme op jamgebied.

Elke zomer ga ik naar Armenië. En als ik daar voor 6 weken ben, dan mis ik Amsterdam en wil ik weer naar huis. Maar als ik thuis ben, wil ik ook weer naar huis en dan heb ik het over mijn ouderlijk huis in Armenië.  Ik heb geprobeerd om mijn ouders naar Nederland te laten komen, maar hun visumaanvraag is afgewezen. Ik woonde toen op

40 m2 en dat vonden ze bij de visumdienst te weinig. Ik zou geen onderdak aan mijn ouders kunnen bieden, het zou niet passen. Als ze hier wel zouden kunnen komen dan zou ik ze de architectuur van Amsterdam willen laten zien. De scheve gebouwen, ik vind het fascinerend!’

112 Amsterdammers hebben de Armeense nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen