Nikish

Angola

Dit is
Nikish Vita (1988)

Vaderland
Angola

In Nederland sinds
1993

Beroep
Jurist

Eerste indruk Amsterdam
Was op slag verliefd op de Oudemanhuispoort

Wil altijd nog
Een mobiele app ontwikkelen die Afrika met Nederland verbindt

‘Als ik in Afrika ben, zien ze me als Europeaan. Dat komt door mijn manier van praten en lopen, daardoor val ik op. Ik was vijf jaar toen ik in Nederland kwam. Samen met mijn ouders ben ik uit Angola gevlucht, omdat daar een burgeroorlog woedde. Eerst hebben we in Duitsland een asielaanvraag gedaan, maar het waren de jaren negentig en we werden een aantal keer bedreigd door neonazi’s. Mijn ouders vonden het daardoor niet meer veilig in Duitsland en zo kwamen we uiteindelijk in Nederland terecht.

Mijn jeugd heb ik in Bilthoven doorgebracht. Bilthoven was heel wit, ik moest er echt aan wennen dat er zoveel blanke mensen waren. Amsterdam is daarbij vergeleken een grote stad met veel meer kleur dan ik gewend was. Daar voelde ik me prettiger bij. Amsterdammers zijn niet bang voor het onbekende. Veel mensen hebben een buitenlandse buurman en vluchtelingen worden ontvangen met een houding die lijkt te zeggen: “Jij kan er ook nog wel bij.” Althans, zo voelt voor mij.

Ik ben opgegroeid met de cultuur die ik van huis uit heb meegekregen. De Angolese cultuur. En in onze cultuur mag je geen vriendjes hebben. Mijn vader zegt altijd: “De enige jongen die ik ga zien, is degene met wie je trouwt.” Ik zou dan ook geen vriendje aan mijn vader voor durven stellen. Praten over gevoelens, dat doen Angolezen ook niet zo snel. Thuis zeggen ze: “Je moet zo min mogelijk je zwakke kant laten zien.” Amsterdammers zijn daarentegen niet op hun mondje gevallen. Ze vertellen vaak meteen hoe ze over iets denken of wat ze daarbij voelen. Dat was voor mij in het begin wel lastig, ik moest er erg aan wennen. Maar nu ik hier een tijdje woon, merk ik dat ik makkelijker over mijn gevoelens praat. Dat is één van de mooiste dingen die ik heb geleerd van Amsterdam.

Inmiddels voel ik me een echte Amsterdammer. Toch blijft ook het verlangen naar Afrika. Daarom heb ik een stichting opgericht: Peace Inside. En ben ik bezig met een app, die Afrikanen met Nederlanders verbindt. In Amsterdam ben ik zoveel verschillende mensen en culturen tegengekomen, dat zou elders nooit gebeurd zijn. En van iedereen heb ik wat geleerd. Daardoor ben ik nu een rijker persoon.’

194 Amsterdammers hebben de Angolese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen