Shakuur

Somalië

Dit is
Shakuur Halane (1974)

Vaderland
Somalië

In Nederland sinds
1991

Beroep
Maatschappelijk werker

Wil altijd nog
Varen op de Ooster- en Westerschelde en Rob Schaap weer ontmoeten, zijn eerste docent Nederlands

Mist
De zon

‘Op 16 november 1991 kwam ik op zeventienjarige leeftijd aan in Amsterdam, samen met mijn ouders, broers en zussen. We waren gevlucht uit Somalië. Volgens mij was het dat jaar de koudste november in Nederland ooit. Niks dan regen en hagel, verschrikkelijk vond ik het op dat moment.

Maar toen ik in 2001 in Amsterdam kwam wonen, werd het toch liefde op het tweede gezicht. De jaren daartussen had ik in Tilburg gewoond. Tilburg en Amsterdam liggen, figuurlijk gesproken, mijlenver uit elkaar. Amsterdam is heel anoniem. Met mijn huidskleur val je in Tilburg veel sneller op. Tilburg is wat dat betreft echt een dorp. Voor mij is Amsterdam de ultieme stad en mijn favoriete plek Zuidoost, waar ik woon en me thuis voel. Hoe anoniemer, hoe beter en met mijn donkere huidskleur ga ik in Zuidoost op in de massa.

Mijn basis ligt in Somalië. Ik heb de oorlogen en alle verschrikkingen heel bewust meegemaakt. Mijn vijf kinderen voed ik zowel Nederlands als Somalisch op. Ze zijn hartstikke Nederlands. Je zult geen verschil merken als ze bij je thuiskomen, behalve dat zij geen varkensvlees eten. Maar ze zijn zich er ook terdege van bewust dat ze Somalisch zijn. Dat hun ouders als vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen en dat we fatsoenlijk ontvangen werden. Wat Amsterdammers van mij kunnen leren: waardeer datgene wat je hebt, hoe klein ook, en zorg dat je daar met tevredenheid mee omgaat. Wat ik geleerd heb van Amsterdammers: beoordeel mensen op hun kracht, niet op hun zwakte. Toen ik net in Amsterdam was, ging ik naar een uitzendbureau om te solliciteren naar een bijbaantje naast mijn studie. Ze vroegen daar wat voor soort werk ik zocht. “Ongeschoolde arbeid”, antwoordde ik. Ze keek op mijn cv en zei: “Hoezo zeg je dat? Je kan veel meer. Je bent niet ongeschoold, je hebt een hoge opleiding gehad.” Ik dacht, het kan niet waar zijn, dat deze vrouw in mij gelooft. Ze maakt een grapje. Maar de volgende dag belde ze me op en bood me een uitdagende baan aan bij het college van zorgverzekeraars. Dat vertrouwen gaf mij zo’n enorme impuls. Die houding vind ik heel mooi van Amsterdammers.’

122 Amsterdammers hebben de Somalische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen