Ussumane

Guinee-Bissau

Dit is 
Ussumane N’djai (1970) 

Vaderland 
Guinee-Bissau

In Nederland sinds
2001

Beroep 
Singer-songwriter

Guinee-Bissau in Amsterdam
Café Frontline

Wil zijn begrafenis
Bij zijn moeder in Guinee-Bissau 

Dol op
Vrijheid

Mist
Zijn kinderen

‘Ik ben geboren in Guinee-Bissau, een land vol politieke problemen en oorlog. In Amsterdam heb ik mijn vrijheid gevonden. Er wonen hier erg veel goede mensen. Helaas heb ik mijn kinderen achter moeten laten. Ik heb twee kinderen: een dochter van zestien en een zoon van veertien. De moeder van mijn dochter is twaalf jaar geleden door een auto ongeluk om het leven gekomen en de moeder van mijn zoon woont in Bosnië. Mijn kinderen wonen bij mijn zusje in Guinee-Bissau.

Mijn kindjes zijn alles voor mij. Ik wil ze heel graag zien en ik probeer er alles aan te doen om ze hierheen te halen, maar het contact verloopt moeilijk. Er is daar geen internet. De laatste keer dat ik ze heb gezien, is alweer zes jaar geleden. Ik mis mijn kindjes. Mijn droom is om ze hiernaartoe te halen. Elke dag als ik wakker word, vraag ik aan God: “Haal ze alstublieft hiernaartoe.” Ik wil ze laten zien dat de mensen hier zo leuk met elkaar omgaan en hoe de politiek ook positief kan zijn. Ik wil ze laten zien wat vrijheid is.   Wat ik een klein beetje vervelend vind van Amsterdammers, is dat mensen niet genoeg aandacht hebben voor oudere mensen. Mijn advies is: leer oudere mensen kennen. Zij verdienen respect. Mijn buurman en buurvrouw zijn in de zeventig en zijn hele lieve mensen. We praten veel met elkaar en ze kopen dingen voor mij: lampjes voor in mijn huis, planten voor in de tuin. In mijn cultuur zijn buren familie. Daar kan je altijd bij terecht.

Soms ben ik bang dat ze mijn dochter zullen ontvoeren, maar ik blijf positief. Ik ben zanger en mijn liedjes zijn ook altijd positief. Ik zing over liefde en vrijheid. Mijn motto is: nice to be nice.

Mijn toekomst zie ik in Amsterdam. Dit voelt voor mij als thuis. De mensen hier zijn echt positief. Hier heb ik lieve en goede mensen om me heen. Ooit hoop ik van mijn muziek te kunnen leven, maar mijn grootste droom is dat mijn kinderen hier bij mij leven.’

1 Amsterdammer heeft de Guineese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen