Elvira

Bosnie

Dit is
Elvira Osmanović (1978)

Vaderland
Bosnië

In Nederland sinds

1994

Beroep
Ambtenaar

Dol op
Zingen

Eerste indruk van Amsterdam
Dorps maar tegelijkertijd een gekkenhuis

Wil altijd nog
Een absurde cabaretshow maken

"Ik kende Amsterdam uit mijn schoolboeken en van het liedje ‘Amsterdam’ van een popband uit voormalig Joegoslavië. De zanger zong over Amsterdam. Over dat hij ging fietsen en dat zijn fiets gestolen werd, en natuurlijk over jointjes. Ik ben op mijn 16e naar Nederland gekomen als vluchtelinge. Eind 1994 kwam ik met mijn familie terecht in een asielzoekerscentrum in ‘s-Gravendeel en daarna gingen we via Bloemendaal naar Amsterdam, waar we in mei 1995 een woning kregen toegewezen.

Van de eerste ontmoeting met Amsterdam is me een beeld van het Leidseplein bijgebleven. Ik vond het behapbaar, het was niet zo groots als Londen, die ik eerder had bezocht, maar gewoon een knusse chaos. We zagen ook een man op rolschaatsen in een string. Ik keek naar mijn moeder. Wat zou ze gaan zeggen? Maar ze zei niks. Ze had grote ogen.

De tweede week op de middelbare school in Amsterdam zat ik bibberend vooraan. Ik sprak de taal nog niet goed en vond het allemaal spannend. De docent Nederlands, meneer Vleesch Dubois, legde uit wat metaforen waren en vertelde over een leraar die een gebit vergeleek met een afgebrand kerkhof. Daarna vroeg hij wie wist uit welk boek dit metafoor kwam. Toevallig had ik in Bloemendaal mijn eerste Nederlandse boek geleend bij de bibliotheek. Ivoren Wachters van Simon Vestdijk en ik herkende deze zin. Toen uitgerekend ik het goede antwoord gaf, viel hij ongeveer van zijn stoel en zei: “Met ons komt het wel goed!” De klas moet wel gedacht hebben: “Wát een nerd.”

Ik werk in Zuid en woon in Noord en elke keer als ik over de grachten fiets, is het weer waanzinnig mooi. Wat fijn dat ik hier mag zijn. De stad is klein, maar zo divers. Ik raak nog regelmatig de weg kwijt en raak ontroerd van het verstilde beeld van de lichtjes op de grachten in de winter."

114 Amsterdammers hebben de Bosnische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen