Chris

Schotland

Dit is
Chris Meighan (1979)

Vaderland
Schotland

In Nederland sinds
2006

Beroep
Beeldend kunstenaar

Dol op
Fietsen, hij fietste van Amsterdam naar China

Mist
Landschap dat niet door de mens is gemaakt

Wil
Nog naar de Waddeneilanden

Schotland in Amsterdam
Aan de oevers van de Nieuwe Meer grazen Schotse Hooglanders om de bebossing onder controle te houden. Dat doet me aan thuis denken.

"Als tiener ben ik met een paar vrienden gaan backpacken door Nederland en Duitsland.  Amsterdam was de wilde stad op de route en bij aankomst op het Centraal Station werden we daar gelijk mee geconfronteerd. Allerlei dealertjes spraken ons aan en dat had ik nog nooit meegemaakt, want ik was nauwelijks buiten Noord Schotland geweest.

Ik wilde vroeger altijd al in het buitenland wonen. In Glasgow had ik veel vrienden die uit een ander land kwamen en zij vonden in het buitenland wonen heel leuk. “Dat wil ik ook”, dacht ik. Dus toen een Nederlandse vriendin uit Glasgow terug naar Amsterdam wilde verhuizen, besloot ik om mee te gaan. Zij werd verliefd en bleef in Glasgow, ik ging naar Amsterdam. Zonder plan. Inmiddels was ik 10 jaar ouder dan mijn eerste keer in Amsterdam en de stad was veranderd.

Ik kwam tijdens een hete zomer, woonde bij het Westerpark en ging werken in een Ierse pub. Al na een aantal dagen had ik door dat je zonder fiets niks was en dus kocht ik er gelijk een. Alles was nieuw en ik ontmoette heel veel nieuwe mensen. Nu woon ik hier alweer 10 jaar en tot mijn verbazing ben ik hier nog steeds. Ik heb wel periodes gekend dat ik genoeg had van Amsterdam. Ik ben dan ook een jaar op reis gegaan en ik heb tijdelijk in Berlijn gewoond, maar ik kom steeds terug. Ik weet niet precies waarom. Hier heb ik de diepste wortels.

Amsterdammers zouden wel wat vriendelijker kunnen zijn. In Glasgow word je in de bus onthaald als een vriend. Hier niet. Amsterdammers staan bekend om hun grofheid en dat klopt ook. Ik geniet ook wel van die botheid. Als je niet snel genoeg wegkomt met je  fiets, word je meteen aangesproken."

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen