Marco

Bolivia

Dit is 
Marco Campos (1987)

Vaderland
Bolivia

In Nederland sinds
2003

Beroep

Eigenaar van een webdesign-bedrijf

Dol op
Dansen

Eerste indruk Amsterdam
Iedereen loopt zo snel

Mist
Het weidse landschap van Bolivia

"Ik ben opgegroeid bij mijn opa’s en oma’s in Bolivia. Mijn moeder was getrouwd met een Nederlander en woonde in Amsterdam. Op een gegeven moment vroeg ze aan me: “Wil je hier naartoe komen?” Ik was toen 15 jaar en altijd al benieuwd naar Europa. Ik kende het van tv. In mei 2003 kwam ik aan op Schiphol en het was in Amsterdam dat ik mijn moeder pas echt leerde kennen. Dat was spannend. Mijn moeder is een echte moeder die het beste voor mij wil. We bellen nog steeds dagelijks en als ik in het buitenland ben,  Skypen we veel.

Ik vond Amsterdam meteen leuk. Wat me het eerste opviel, was dat mensen heel fanatiek genieten van de zon. Ze zaten met hun neus naar de zon gericht en hun ogen dicht. In Bolivia doe je dat precies andersom, daar zoek je juist de schaduw op.

Ik wilde heel graag in contact komen met Nederlandse mensen. Omdat ik op een internationale school zat, ontmoette ik geen Nederlanders. En als ik buiten ging voetballen met jongens uit de buurt, was er een taalbarrière. Ik sprak ook geen Engels en dus verzon ik een soort eigen logica. Als iemand Nederlands tegen me sprak, zei ik twee keer “ja” en dan één keer “nee” en dan andersom. Natuurlijk hadden mensen snel door dat ik er niks van begreep.

Ik wilde graag fietsen, maar mijn stiefvader had geen fiets. Ik heb een vouwfiets gekocht en daarmee ging ik langs alle voetbalveldjes om nieuwe mensen te leren kennen. Inmiddels ken ik Amsterdam heel goed, het is mijn thuisbasis. Mijn leven draait rond Amsterdam. Omdat ik ergens anders vandaan kom, heb ik twee thuislanden in plaats van één. Daardoor denk je wel eerder: “Waar wil ik wonen?” Maar mijn beste vrienden en mijn moeder wonen in Amsterdam. Voor mij staat buiten kijf: zonder Amsterdam kan ik niet leven, dus kom ik altijd terug."

61 Amsterdammers hebben de Boliviaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen